Brieven

Brieven

„Gedurende de hele evolutie was de mens omnivoor”, schrijft Louise O. Fresco in haar column (27/08). „Uit biologisch opportunisme, afhankelijk van wat er beschikbaar was.” Er is volgens haar „geen technische of morele reden” om aan te nemen dat we op den duur helemaal met vlees eten stoppen. Over die morele reden: ook bij gebrek aan een wetenschappelijk kader zijn we prima in staat om zelf afwegingen te maken. Zo is een huisdier op het menu taboe en maken velen al de keus om niks te eten wat een zenuwstelsel heeft. Of zoals veganisten, niks afkomstig van een dier, dus ook geen ei. Wat de evolutie betreft: het is een grote misstap om iets, zoals vlees eten, als ‘normaal’ te zien in een dynamisch proces als de ontwikkeling van de mens. We aten ons vlees ooit rauw, maar sinds we vuur kunnen maken, geven we de voorkeur aan gekookt eten. Dus waarom terugvallen op ons verleden? ‘We deden het altijd al zo’ is geen goed argument. Zeker niet als het om zo’n belangrijke omwenteling als het vegetarisme gaat. „Technisch gezien is het erg moeilijk te beoordelen hoe de productie van vlees bijdraagt aan al deze kwaden”, schrijft Fresco verder, doelend op „bacteriële infecties, dierenleed, klimaatverandering en vernietiging van landschap”. Hoe zit dat? Een overvloed aan onderzoek voorziet toch in bewijs hiervoor?


Masterstudent Artificial Intelligence