Brieven

Brieven 6/9/2018

Onbedoeld zwanger

Gestuurde keuzehulp

In Geen subsidie voor anti-abortuslobby (1 september, Opinie) stelt Christa Compas, directeur van het Humanistisch Verbond, dat de overheid Siriz (organisatie voor hulp bij onbedoelde zwangerschap) niet zou moeten subsidiëren omdat ze niet neutraal zou zijn. Maar ‘neutraal’ bestaat niet bij keuzehulp aan vrouwen die ongewenst zwanger zijn.

Als studieadviseur in het hoger onderwijs heb ik soms gesprekken met studenten die onbedoeld zwanger zijn. Deze jonge vrouwen staan voor een moeilijke keuze: de zwangerschap uitdragen of niet. Wat ze ook kiezen, deze keuze heeft altijd grote gevolgen voor hun leven.

Keuzehulp wordt altijd vanuit een bepaalde opvatting gegeven. In Nederland zijn er veel mensen die zelfbeschikking van de vrouw voorop stellen. Het Fiom (specialist bij ongewenste zwangerschap) vertegenwoordigt meer deze richting. Er is ook een grote groep die de bescherming van het ongeboren kind centraal stelt. Siriz vertegenwoordigt deze opvatting.

Ik vind het een groot goed dat in Nederland beide organisaties subsidie krijgen. Ik raad mijn studenten aan beide websites te bekijken en de organisatie te kiezen die het beste bij hen past. Laat die keuzevrijheid blijven.

Stef Blok

De multiculturele religie

De uitspraken die Stef Blok (VVD), minister van Buitenlandse Zaken, een tijd geleden heeft gedaan over de multiculturele samenleving en de ‘failed states’ moeten toch echt een godsgeschenk zijn geweest voor de Nederlandse politiek-correcte media. Want nu hebben zij al maandenlang in een niet aflatende stroom van artikelen en columns kunnen aantonen hoezeer zij wel deugen. Vol verontwaardiging over het feit dat minister Blok het aan heeft gedurfd om te zondigen tegen die moderne religie van de multiculturele samenleving. Een religie die, zoals het religies betaamt, zeer onverdraagzaam is jegens andersdenkenden.

studieschuld

Leen maximaal

Ook ik heb de rekensommen gemaakt, met drie kinderen die gaan studeren (Geld lenen voor een luxer leven, 1 september). Mijn conclusie: je moet maximaal lenen. Stel dat de kinderen tijdens hun studie 1.000 euro per maand nodig gaan hebben. Bij vijf jaar studie is dat 60.000 euro.

Wat is de beste manier om dat op te brengen? Mijn vrouw en ik lopen in de komende vijftien jaar op tegen extra kosten en onzekerheid door de bezuiniging op de AOW. Dat levert op z’n minst risico op en dus minder financiële ruimte om de studie voor onze kinderen te betalen. Bovendien: bij lenen via Dienst Uitvoering Onderwijs begint het terugbetalen twee jaar na afstuderen en wordt over een periode van 35 jaar een maximaal percentage van het inkomen aan rente en aflossing terugbetaald. Bij 60.000 euro geleend en later een modaal salaris kan de schenking aan het eind van de looptijd – het bedrag dat nog open staat – zo maar oplopen tot 30.000 euro.

Stel dat wij ouders uiteindelijk 30.000 kunnen bijdragen, dan is het deel dat onze kinderen zelf moeten ophoesten voor hun studie, bij maximaal lenen, dus nul euro. Maar doen we dat als erfenis, of maken we tijdens hun studietijd al geld over, zodat de kinderen 30.000 minder bij DUO hoeven te lenen? Dan moeten zij het geleende bedrag (30.000) geheel terugbetalen en volgt er geen kwijtschelding. Begrijpen het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting en de overheid dit niet? Begrijpen studenten en hun ouders dit niet? Maximaal lenen is echt de enige manier om het leenstelsel sociaal te houden.

Correcties/aanvullingen

Tamberlain

In het artikel We gaan Blokker weer wat huiselijker maken (1/9, p. E12-13) staat in het cv van topman Ludo Bijvoet dat investeringsmaatschappij Tamberlain niet meer bestaat. Tamberlain bestaat nog wel.

Rhonald Blommestijn

Boven het stuk De poortwachter hield zijn ogen gesloten (4/9, p. E6-7) werd de achternaam van illustrator Rhonald Blommestijn foutief vermeld als Blommenstijn.