Recensie

Recensie

Bij de 3FM Awards draait het om de fans

Popprijzen Rock was terug en Naaz, Ronnie Flex en Martin Garrix wonnen prijzen tijdens het live-evenement van de 3FM Awards. Op de catwalk veroorzaakten Jett Rebel en Chef’Special ouderwetse opwinding.

Naaz met haar prijs voor beste videoclip.
Naaz met haar prijs voor beste videoclip. Foto ANP KIPPA

Bij het live-evenement ter ere van de uitreiking van de 3FM Awards veroorzaakte Jett Rebel een ouderwetse golf van opwinding. In een kek kort broekje en met een petje dat van AC/DC’s Angus Young geweest had kunnen zijn, rende Jelte Tuinstra alias Jett Rebel midden in een gitaarsolo de catwalk van de volle AFAS Live op en sloeg met perfecte timing een elektrische gitaar aan diggelen. Het mankeerde er nog maar aan dat hij er „Hope I die before I get old” bij had gezongen, als The Who anno 1965 in ‘My Generation’.

Rock was weer helemaal en vogue bij de 3FM Awards, die voor een belangrijk deel worden toegekend aan de hand van stemmen van radioluisteraars. Zanger Joshua Nolet van Chef’Special (award voor Beste Live Act) gebruikte de catwalk om het publiek flink op te jutten, als het blonde neefje van Nick Cave. Backstage verdedigde zanger Eloi Youssef van Kensington (awards voor Beste Groep en Beste Fans) de stelling dat rock nog lang niet dood is, zolang er geld mee verdiend wordt en hij zijn band naar de top van de hitparade kan zingen.

Kensington won Beste Groep en Beste fans (‘fansington’). Foto ANP KIPPA

Jett Rebel won geen award, evenmin als EDM-duo San Holo & Bipolar Sunshine die live op het podium de soul en de gitaar terugbrachten in opwindende elektronische dansmuziek. Na afloop verklaarde San Holo’s trotse moeder backstage dat zij hem na zijn Amerikaanse succes nog gewoon ‘Sander’ mag noemen. Ronnie Flex won Beste Album voor Rémi, de afwezige Martin Garrix werd Beste Solo Act en zangeres Naaz maakte volgens 3FM-luisteraars de Beste Video.

De Zeeuwse band Bløf trad op met de Vlaamse zangeres Geike Arnaert, ter ere van Beste Nummer en tophit ‘Zoutelande’. Zanger Paskal Jakobsen vertelde in een kort gesprek achteraf dat hun samenwerking met Geike een nieuwe stroom van Vlaamse toeristen naar de Zeeuwse kustplaats heeft veroorzaakt. Was het daar niet al druk genoeg? „Er zijn nooit genoeg mensen die mogen ontdekken hoe mooi Zeeland is”, aldus Jakobsen. Het vatte de 3FM Awards aardig samen: nooit genoeg opwinding, nooit genoeg succes, nooit genoeg fans die hun favoriete act komen aanmoedigen.

Bløf kreeg voor de hit ‘Zoutelande’ de prijs voor Beste Nummer. ANP KIPPA FERDY DAMMAN

Correctie (17 september 2018): de zanger van Kensington werd in dit artikel Leroi Youssef genoemd. Dat moest Eloi Youssef zijn, dat is aangepast.