Besparing 100 miljoen

Verzekeraars betrappen meer fraudeurs

Verzekeraars betrappen elk jaar meer fraudeurs. Vorig jaar liepen 11.540 mensen tegen de lamp toen ze probeerden hun verzekering op te lichten. Een jaar eerder waren dat er zo’n 10.000. In 2015 zijn 8.000 mensen betrapt op het plegen van verzekeringsfraude.

De verzekeraars hebben door het opsporen van de fraudeurs vorig jaar 101 miljoen euro bespaard, concludeert het Verbond van Verzekeraars. Ook dat is meer dan in de afgelopen jaren. Het verbond zegt dat het bestrijden van fraude steeds effectiever wordt.

De verzekeraars komen met een paar voorbeelden van mislukte fraudepogingen. Zo claimde een vrouw bijna 2.000 euro voor waterschade aan haar inboedel. Ze zei dat haar dochter een emmer met 10 liter water had omgegooid. Het kindje was net 9 maanden oud. „Dan is het omduwen van die emmer, zelfs voor een stevige baby, fysiek nog te hoog gegrepen”, aldus het rapport. Een man claimde 20.000 euro omdat zijn auto op de openbare weg in brand zou zijn gevlogen. Dat bleek te zijn gebeurd tijdens het racen op het circuit van Zandvoort, maar dat had hij verzwegen en daarom kreeg hij geen uitkering.

Verzekeraars kunnen sinds 2016 een deel van de kosten die ze hebben gemaakt om de fraude op te sporen, verhalen op de fraudeurs. In anderhalf jaar tijd zou dat om een half miljoen euro aan onderzoekskosten gaan. Fraudeonderzoekers kunnen sinds 2016 via het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit navragen bij welke verzekeraar iemand verzekerd is. Dit kan voorkomen dat bij meerdere verzekeraars dezelfde schade wordt ingediend. (ANP)