Bankier van het Verzet Nederlandse inzending Oscars

De Oscars worden in februari 2019 uitgereikt. Dinsdag werd de film nog genomineerd voor twaalf Gouden Kalveren.

Still uit de film.
Still uit de film.

De film ‘Bankier van het Verzet’ van regisseur Joram Lürsen is dit jaar de Nederlandse inzending in de categorie beste buitenlandse film voor de Oscars. Dat heeft Filmmuseum Eye donderdag bekendgemaakt in een persbericht. De prestigieuze Amerikaanse filmprijzen worden in februari volgend jaar voor de eenennegentigste maal uitgereikt.

Een speciale selectiecommissie koos de film uit negen aanmeldingen. The Academy, de organisatie achter de Oscars, publiceert in december een shortlist voor de categorie Beste Buitenlandse Film. In januari volgen de nominaties.

Bekijk hier de trailer van ‘Bankier van het verzet’:

Lees ook de NRC-recensie: ‘Bankier van het verzet’ is een ouderwetse oorlogsfilm over ‘vergeten’ verzetsheld

Walraven van Hall

‘Bankier van het verzet’ gaat over het waargebeurde verhaal van de Nederlandse bankier en verzetsheld Walraven van Hall. Tijdens de bezetting door nazi-Duitsland bedacht Van Hall samen met zijn broer een risicovolle constructie om grote leningen af te sluiten, waarmee hij het verzet financierde. Van Hall wordt in de film vertolkt door Barry Atsma. Zijn broer Gijs wordt gespeeld door Jacob Derwig.

Eerder deze week werd de film genomineerd voor maar liefst twaalf Gouden Kalveren. Die Nederlandse filmprijzen worden op 5 oktober uitgereikt. De film werd in bioscopen door bijna 400.000 mensen bekeken. Op 11 september is de speelfilm wereldwijd beschikbaar op Netflix, met uitzondering van China.