Een ledlamp is in alle opzichten beter, nu nog de lumen onthouden

Groen doen Elke week gidst NRC je richting een duurzaam leven.

Foto Istock

15 in het nachtlampje, 25 in de schemerlamp, 40 in de plafondlamp. Watt? Ja, dit zijn relevante wattages van gloeilampen. Jammer alleen dat gloeilampen al zes jaar niet meer geproduceerd worden. En dat ik maar niet kan onthouden wat de equivalenten in lumen zijn, het getal waarmee lichtsterkte tegenwoordig op lampverpakkingen staat. Het gevolg is dat ik vorige week weer eens een net te felle halogeenlamp voor in een schemerlamp kocht. Zucht.

Een paar van mijn ooms rekent het liefst nog alle euro’s terug naar guldens, dus ik vermoed dat ik niet de enige ben bij wie de 15-25-40 zo ingebakken zit dat er twijfel bij het lampenschap ontstaat. Nu sinds 1 september ook de halogeenlamp in de ban is gedaan door de Europese Commissie, is het tijd om relevante lumen te gaan stampen.

Het nieuwe verbod is onderdeel van het verbod op het maken van onzuinige lampen dat de Europese Commissie sinds 2009 in stappen doorvoert. Eerst gingen de gloeilampen met hoge wattages eruit, in 2012 de rest van de gloeilampen en sinds vorige week dus de halogeenlamp. Waar in 2012 het verdwijnen van de gloeilamp beweend werd (en winkeliers massaal gloeilampen hamsterden om nog even door te kunnen verkopen), gaat het verbod op de halogeenlamp vrij stilletjes voorbij. We weten inmiddels dat ledlampen ook gezellig gelig licht kunnen geven, wat ze rond de tijd dat de gloeilamp verboden werd, nog veel minder goed konden.

Gloeiend heet halogeen

De enige reden dat ik vorige week nog een onzuinige halogeenlamp kocht, is dat er in kleine letters een wattage op het doosje vermeld staat dat ik dacht te herkennen. Een illusie, besefte ik zittend in het felle licht want een halogeenlamp is geen gloeilamp en dus gelden daar andere wattages voor – dat wist ik al wel, maar ook die getallen onthield ik nooit. Ik draai de lamp er weer uit, voorzichtig met een mouw om mijn hand want het ding is natuurlijk gloeiend heet. Ja, een ledlamp is in alle opzichten beter, veel minder heet, veel minder stroomverbruik en gaat veel langer mee.

Dus daar gaan we: 100 in het nachtlampje, 200 in de schemerlamp, 400 in de plafondlamp. 100-200-400 lumen. Helemaal geen moeilijke getallen. Zeg het hardop. Schrijf het een paar keer op een kladje – of schrijf er een stukje over zoals ik nu doe. Nooit meer vergeten. Al hoef je de getallen bijna nooit paraat te hebben: een ledlamp gaat jaren langer mee dan een gloeilamp.