Zeker elf doden in Japan door orkaan Jebi

Duizenden reizigers zijn gestrand en meer dan een miljoen mensen is geadviseerd een ander onderkomen te zoeken. In juli werd Japan ook al getroffen door noodweer.

Een auto is omvergeblazen door typhoon Jebi in Osaka, Japan.
Een auto is omvergeblazen door typhoon Jebi in Osaka, Japan. Foto AFP

In Japan zijn zeker elf doden gevallen en meer dan driehonderd mensen gewond geraakt door orkaan Jebi, de zwaarste tyfoon die het land in een kwarteeuw heeft getroffen. Jebi kwam dinsdag aan land in het westen van het Japan en heeft het openbare leven in een groot deel van het land volledig platgelegd.

De orkaan heeft een spoor van vernieling achter zich gelaten. Grote steden zijn getroffen, waaronder de miljoenensteden Kyoto en Osaka. Beelden laten hevige schade zien aan gebouwen, elektriciteitsnetwerken, bruggen en wegen; auto’s zijn de lucht in geslingerd, net als dakpannen en ander puin. Een olietanker met aan boord elf personen klapte dinsdag tegen een brug aan die de luchthaven met de stad verbindt.

Het trein- en vliegverkeer ligt zo goed als plat, waardoor duizenden mensen gestrand zijn. Op Kansai International Airport, de luchthaven van Osaka, zaten duizenden mensen vast. Die worden momenteel met boten naar andere luchthavens in het land geëvacueerd. Volgens lokale kranten blijft de luchthaven nog zeker een week dicht.

Noodweer juli

Ruim 1,2 miljoen mensen is geadviseerd een ander onderkomen te zoeken vanwege de orkaan. Veel scholen en andere openbare gelegenheden zijn gesloten. Volgens de Japanse autoriteiten hebben ongeveer twee miljoen mensen last van stroomstoringen of zitten volledig zonder stroom.

Japan werd in juli ook al getroffen door extreem noodweer. Zo’n tweehonderd mensen kwamen toen om het leven door zware regenval, aardverschuivingen, overstromingen en extreme hitte.

Bekijk ook de beelden van orkaan Jebi, mogelijk de zwaarste storm in 25 jaar tijd in Japan