May: aanval Skripals door officieren Russische inlichtingendienst

De twee Russen zijn door het Verenigd Koninkrijk formeel beschuldigd voor betrokkenheid bij de gifaanval op ex-spion Skripal en zijn dochter met het zenuwgas novitsjok.

De Britse politie doorzoekt in juli een openbaar toilet op sporen van het zenuwgas Novitsjok.
De Britse politie doorzoekt in juli een openbaar toilet op sporen van het zenuwgas Novitsjok. Foto Franscesca Ebel / AFP

De Britse justitie verdenkt twee Russen formeel van betrokkenheid bij de vergiftiging van de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia. Dat is woensdagmiddag bekendgemaakt.

De twee verdachten werden geïdentificeerd als Aleksandr Petrov en Roeslan Bosjirov en zijn allebei rond veertig jaar oud. Ze vergiftigden volgens het OM begin maart vader en dochter Skripal met het zenuwgas novitsjok in de Britse stad Salisbury. De politie vermoedt dat de twee onder een valse identiteit reisden en dat dit niet hun echte namen zijn.

De opsporingsdiensten hebben foto’s van de twee mannen vrijgegeven en gedetailleerde informatie over hun bewegingen in het Verenigd Koninkrijk gepubliceerd. De politie roept getuigen op zich te melden.

Volgens de Britse premier Theresa May, die na het vragenuurtje een verklaring over de beschuldigingen voorlas in het Britse parlement, blijkt uit onderzoek van Britse inlichtingendiensten dat de verdachten voor de Russische militaire inlichtingendienst GROe werken. May zegt dat de gifaanval waarschijnlijk op “een hoog niveau” in het Kremlin goedgekeurd werd. Ze waarschuwde voor de “kwaadaardige acties” van de GROe en kondigde sancties aan specifiek gericht tegen de Russische inlichtingendienst.

De twee Russen worden verdacht van poging tot moord, het samenzweren om Skripal te vermoorden en het schenden van wetten rond chemische wapens voor het bezit en gebruik van novitsjok. Om uitlevering van het duo is niet gevraagd: Rusland levert zijn eigen onderdanen niet uit. Het Britse OM heeft wel een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. May zei dat haar regering er alles aan zal doen om de verdachten op te pakken, mochten de Russen een voet buiten hun thuisland zetten.

Reactie Rusland

De Russische vertegenwoordiger bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) ontkent dat zijn land betrokken is bij de gifgasaanval op Sergej Skripal. Londen moet stoppen met “publieke beschuldigingen en het manipuleren van informatie”, zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken tegen persbureau RIA. Opsporingsdiensten moeten volgens het ministerie beter samenwerken.

Novitsjok-zenuwgassen zijn niet alleen in Rusland bekend, Ook in en buiten het Westen weet men hoe ze gemaakt kunnen worden.

Naast de vergiftiging van de Skripals legt het Britse OM de twee Russen ook poging tot moord op de politieagent Nick Bailey ten laste. Die raakte vergiftigd bij het doorzoeken van het huis van de twee slachtoffers. Die werden in maart van dit jaar aangetroffen in een park in Salisbury. Zowel de Skripals als Bailey herstelden van de aanval.

Dawn Sturgess

Twee andere Britten kwamen ook in aanraking met het flesje waar het vergif in zat. De 44-jarige Dawn Sturgess kwam daarbij om het leven. Charlie Rowley, die de vergiftiging overleefde, zei tegen politie dat hij een parfumflesje vond en aan Sturgess gaf. Het ging om een speciaal aangepaste replica van het merk Nina Ricci, waar volgens de politie het zenuwgas in zat. Volgens May werden de twee Britten toevalligerwijs slachtoffer van “het roekeloze wegwerpen” van het flesje door de Russische inlichtingenofficieren.

Sturgess, moeder van drie kinderen, stierf nadat ze de vloeistof in het flesje op haar polsen had gesmeerd. Dinsdagavond bevestigde de OPCW dat Sturgess met een gif in aanraking kwam dat chemisch identitiek was aan de novitsjok waarmee de Skripals vergiftigd werden. De twee Russen zijn de enige verdachten in het politieonderzoek naar de dood van Sturgess en de vergiftiging van Rowley. De politie heeft de twee zaken samengevoegd.

Een woordvoerder van Theresa May zegt tegen persbureau Reuters dat de premier dinsdagavond met Trump heeft gesproken over de aanval op de Skripals. De Amerikaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk laat op Twitter weten de Britten te steunen en Rusland verantwoordelijk te willen houden voor de daad van agressie op Brits grondgebied.