Verdachte van vermissing 14-jarige Nsimire maand langer vast

De 33-jarige Hagenaar wordt onder meer verdacht van ontucht “al dan niet met dwang”.

Nsimire was bijna een maand vermist.
Nsimire was bijna een maand vermist. Foto Niels Wenstedt/ANP

De man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de vermissing van de 14-jarige Nsimire, mag dertig dagen langer worden vastgehouden. Dat heeft de raadkamer van de Haagse rechtbank woensdag bepaald, meldt het Openbaar Ministerie. De 33-jarige Hagenaar wordt onder meer verdacht van ontucht “al dan niet met dwang”.

Ook verdenkt het OM de man van het “onttrekken van een minderjarige aan het ouderlijk gezag”. Hij heeft Nsimire vermoedelijk geholpen zich verborgen te houden in de weken dat zij vermist was. Het is nog niet duidelijk wat er in deze periode precies is gebeurd. Een woordvoerder van het OM kan desgevraagd niet toelichten wat voor relatie Nsimire en de man hebben.

Een woordvoerder van de familie kan dat evenmin. Hij geeft aan dat de familie geen publiciteit meer wil over de zaak. “Het is niet in het belang van Nsimire om nog publiekelijk over haar te praten.” Of het meisje inmiddels thuis bij haar ouders is en hoe zij of haar familie op het verlengde voorarrest reageren wil hij niet zeggen.

Vorige maand werd het voorarrest van de verdachte al met twee weken verlengd, toen “aanwijzingen van seksuele handelingen” waren aangetroffen in zijn woning. De specifieke reden voor de nieuwe verlenging is niet bekendgemaakt.

Lees ook: Ineens geen blauwe vinkjes meer

Aandacht voor vermissing

De 14-jarige Nsimire uit Den Haag vertrok op 27 juli om een broek te kopen, waarna ze niet meer thuiskwam. Ze verbleef volgens de politie een nacht bij een vriendin, maar daarna liep het spoor dood. Uiteindelijk was ze drieënhalve week vermist. Nsimire werd eind augustus ongedeerd teruggevonden naar aanleiding van een tip. Enkele uren later werd de 33-jarige verdachte opgepakt.

Tijdens de vermissing van Nsimire vaardigde de politie geen Amber Alert uit, tot grote onvrede van haar vader. Hij riep “alle vaders en moeders in Nederland” op Facebook op om de vermissing van zijn dochter meer aandacht te geven.

De politie vaardigde geen Amber Alert uit omdat er geen aanwijzingen waren dat de 14-jarige in acuut levensgevaar verkeerde. Haar OV-chipkaart en mobiele telefoon waren nog dagen na haar verdwijning in gebruik. De politie ging ervan uit dat Nsimire was weggelopen en dat iemand haar hielp zich te verstoppen.