Veiligheidsraad vrijdag bijeen om verwacht offensief Idlib

Diezelfde dag vindt ook een topontmoeting plaats tussen Poetin, Erdogan en Rohani. De vraag is of het Syrische regime en Moskou tot die tijd wachten met het eindoffensief in Idlib.

De stad Jisr al-Shughur, in de noordwestelijke Syrische provincie Idlib, is dinsdag geraakt door luchtaanvallen van het Syrische regime en Rusland. Sommige Syriërs proberen - zoals op deze foto te zien is- het vuur te doven door er zand en aarde op te gooien.
De stad Jisr al-Shughur, in de noordwestelijke Syrische provincie Idlib, is dinsdag geraakt door luchtaanvallen van het Syrische regime en Rusland. Sommige Syriërs proberen - zoals op deze foto te zien is- het vuur te doven door er zand en aarde op te gooien. Foto Zein Al Rifai / AFP

De VN-Veiligheidsraad komt vrijdag bijeen om over de situatie in de Syrische provincie Idlib te praten. Gevreesd wordt voor een humanitaire ramp. Diezelfde dag praat de Russische president Poetin in Iran met zijn Turkse ambtgenoot Erdogan en de Iraanse president Rohani over het beëindigen van de burgeroorlog in Syrië.

Het verwachte offensief op Idlib door het Syrische regime en Rusland zorgt al enige tijd voor veel onrust. Dinsdag leek eindstrijd te beginnen. Damascus en Moskou voerden na 22 dagen van relatieve rust weer luchtaanvallen uit op de provincie, die in handen is van de rebellen. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten - dat zich baseert op lokale bronnen - meldde de luchtaanvallen dinsdag al. Het Russische ministerie van Defensie bevestigde woensdagmiddag een dag eerder aanvallen uitgevoerd te hebben. Ook bevestigde het Kremlin dat het Syrische regeringsleger zich voorbereidt op een aanval.

Lees ook: Gaat de burgeroorlog in Syrië zijn laatste fase in?

De Amerikaanse ambassadeur van de Verenigde Naties, Nikki Haley waarschuwde de Syrische regering dinsdag dat ze geen chemische wapens moet inzetten. Trumps veiligheidsadviseur John Bolton deed dat twee weken geleden ook al. Het opmerkelijke Russische antwoord was dat juist de rebellen een chemische aanval op de burgerbevolking zouden voorbereiden.

De Amerikaanse president Trump waarschuwde dinsdag ook al voor “een menselijke tragedie”. “Honderdduizenden mensen zouden kunnen worden gedood. Laat dat niet gebeuren!”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump President Bashar al-Assad of Syria must not recklessly attack Idlib Province. The Russians and Iranians would be making a grave humanitarian mistake to take part in this potential human tragedy. Hundreds of thousands of people could be killed. Don’t let that happen!

Vluchtelingenstroom

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat hij vreest voor een “bloedbad” in de regio. Een dag eerder stuurde Turkije, dat al 3,5 miljoen vluchtelingen huisvest, versterking naar de grens met Syrië om een nieuwe vluchtelingenstroom te voorkomen.

Idlib is het laatste grote bolwerk van de oppositie, waar naar schatting zo’n 100.000 opstandelingen zitten. Door de grote vluchtelingenstromen van de afgelopen jaren als gevolg van de Syrische burgeroorlog, is het inwonertal gestegen van 1 naar 2,5 miljoen.

Lees ook: Eindoffensief op Syrische provincie Idlib lijkt te zijn begonnen