Thuiskok

Pesto van pistachenoten

Ooit, jaren geleden, kocht ik eens een potje pesto. Dat was eens en nooit meer. De smaak van zelfgemaakte pesto is onvergelijkbaar, zo veel lekkerder en voller van smaak dan het kunstmatige goedje dat ze in de supermarkt verkopen. Het mooie is bovendien dat pesto supermakkelijk te maken is en je kunt heel eenvoudig variëren. Je kunt eventueel verse munt of marjolein toevoegen voor extra smaak.

Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook. Blancheer de pistachenoten ongeveer 5 minuten, of tot de nootjes zacht geworden zijn.

Doe de pistachenoten in een maatbeker en voeg de olie toe, samen met de basilicumblaadjes, een half teentje knoflook, de geraspte citroen– of limoenschil en de grana padano. Mix het geheel met de staafmixer door die af en toe aan te zetten. Verhit het geheel niet, want dan oxideert de basilicum. Doe het water, een snufje zout en peper erbij en mix tot een homogene crème.