Terreurverdachte

‘Jawed S. dacht mesaanval niet te overleven’

Terreurverdachte Jawed S. hield er rekening mee dat hij zijn mesaanval op station Amsterdam Centraal niet zou overleven. Dat heeft zijn advocaat Simon van der Woude tegen persbureau ANP gezegd. „Mijn cliënt lijkt er wel rekening mee te hebben gehouden dat hij zijn actie zelf niet zou overleven, want in zijn woning in Duitsland is een testament gevonden.”

S. deelde enkele uren voor zijn aanval een filmpje op Facebook waarin werd gesteld dat Wilders de islam en diens profeet heeft beledigd, zo meldde RTL Nieuws dinsdag. In de video wordt een Nederlandse vlag verbrand.

Twee dagen voor de aanval van afgelopen vrijdag deelde S. ook een bewerkte foto van Wilders met een mes door zijn hoofd, volgens RTL. De cartoonwedstrijd van de politicus zou volgens zijn advocaat het motief voor de aanslag zijn geweest. „Hij stelde de rechter-commissaris de vraag waarom de heer Wilders in Nederland de toestemming en de mogelijkheid had gekregen om de profeet te beledigen. Kennelijk ligt hier het motief voor zijn handelen.”

De 19-jarige Afghaan lijkt niet te hebben geweten dat Wilders de cartoonwedstrijd op de dag voor zijn actie reeds had afgeblazen. Hij wordt door justitie psychologisch en psychiatrisch onderzocht.

De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV is in februari getipt over de radicalisering van S., meldt de Duitse regionale omroep SWR. Een medewerker van de asielopvang waar hij verbleef, meldde dat S. zijn baard liet staan en dat zijn gedrag veranderde. De veiligheidsdienst onderzocht de mededeling, maar vond niets afwijkends. (NRC)