Staatsprijs

Violist Janine Jansen wint de Johannes Vermeer Prijs

De Johannes Vermeer Prijs gaat dit jaar naar violist Janine Jansen (40). Dat maakte de jury van de Nederlandse staatsprijs voor de kunst deze woensdag bekend. De jury roemt Jansen om haar „talent, kwaliteit, toewijding, inzet en liefde voor het vak”. Janine Jansen debuteerde in 1997 in het Concertgebouw, internationaal brak ze in 2002 door na een optreden met het Philharmonia Orchestra in Londen. Veertien jaar was ze artistiek leider van haar eigen Kamermuziek Festival Utrecht. De Johannes Vermeer Prijs bedraagt 100.000 euro. De winnaar mag dat bedrag besteden aan een project naar keuze. De prijs wordt uitgereikt op 29 oktober. Onder de eerdere winnaars waren architect Rem Koolhaas, ontwerper Iris van Herpen, schilder Marlene Dumas en operaregisseur Pierre Audi. (NRC)