Syrië

Trump, Turkije en VN: in Idlib dreigt een bloedbad

Syrië Aan de vooravond van topoverleg in Teheran lijken Russische en Syrische vliegtuigen een slotoffensief tegen rebellen te lanceren.

Opmars van Assad
Opmars van Assad

Syrische en Russische vliegtuigen voeren sinds dinsdag hevige bombardementen uit op stellingen van rebellen aan de westkant van de Syrische provincie Idlib. Ook woensdag werden de rebellen weer vanuit de lucht bestookt.

Algemeen wordt ervan uitgegaan dat de bombardementen de opmaat vormen voor een groot offensief van het Syrische leger en zijn bondgenoten in Idlib, het laatste grote bolwerk van het Syrische verzet. Het leger van president Assad trekt al enige tijd troepen samen in de buurt van Idlib.

Met hun acties trotseerden president Assad en zijn Russische en Iraanse bondgenoten de waarschuwing van de Amerikaanse president Trump. Dinsdag liet deze via Twitter weten dat Assad en de zijnen „een ernstige humanitaire fout zouden maken in deze potentieel menselijke tragedie”. Volgens Trump, wiens land zich tot dusverre slechts zijdelings met de oorlog in Syrië heeft bemoeid, zouden hierdoor honderdduizenden slachtoffers kunnen vallen. Woensdag zei hij: „Als het een bloedbad wordt, zal de wereld erg, erg boos worden en zullen de Verenigde Staten ook erg boos worden.”

De Turken vrezen dat zware strijd in Idlib, waar 2,5 miljoen mensen zitten, zal leiden tot grote vluchtelingenstromen richting Turkije. In verband hiermee heeft Turkije tanks naar de grens met Idlib gestuurd.

Een VN-functionaris, noodhulp-coördinator Mark Lowcock, voorspelde eveneens dat de strijd in Idlib zou kunnen uitgroeien tot een van de grootste humanitaire rampen van deze eeuw. Hij riep alle partijen op zich tot het uiterste in te spannen een politieke oplossing te vinden.

In Idlib hebben zich naar schatting 100.000 strijders verschanst, onder wie veel geharde fundamentalisten. Een deel van hen heeft eerder gevochten tegen Assads regime in Aleppo, Oost-Ghouta en elders. Toen hun nederlaag daar onafwendbaar was, aanvaardden ze een vrije aftocht van het regime naar Idlib. Daar domineren nu aan Al-Qaeda gerelateerde groepen, die zich hebben verenigd in Hayat Tahrir al-Sham.