Recensie

Recensie Muziek

Paul Simon werpt nieuw licht op zijn rijke oeuvre

Paul Simon, <em>In the Blue Light</em>
Paul Simon, <em>In the Blue Light</em>

Twee maanden na zijn Nederlandse afscheid van het podium komt Paul Simon met zijn veertiende soloalbum. Op In The Blue Light herinterpreteert hij een tiental liedjes uit zijn productieve songschrijversverleden, herenigd met Bridge Over Troubled Water-producer Roy Halee en met gastbijdragen van Wynton Marsalis, Steve Gadd en het klassieke ensemble yMusic. Simon (76) koos geen hits, maar juweeltjes als het ingetogen ‘Darling Lorraine’ en het verrassend humoristische ‘Pigs, Sheep and Wolves’. Roerend is zijn vertolking van ‘René and Georgette Magritte with their Dog after the War’, waarin hij de Magrittes en de in culturele kringen ‘verboden’ doowopmuziek virtuoos bij elkaar brengt. Als zanger heeft Simon zijn oude duetpartner Art Garfunkel rechts ingehaald. Luister in dat verband naar zijn smachtende ‘Love’, waarin hij zonder autotune of productietrucs een fragiele toon zes seconden aanhoudt. In The Blue Light werpt een nieuw licht op een duizelingwekkend rijk oeuvre.