Weer verliest mannelijke Democraat kandidatuur van jongere vrouw

Ayanna Pressley heeft geen Republikeinse tegenstrever en zal daarom waarschijnlijk de eerste zwarte vrouw worden die namens Massachusetts een Congreszetel wint.

Ayanna Pressley tijdens haar overwinningstoespraak dinsdag.
Ayanna Pressley tijdens haar overwinningstoespraak dinsdag. Foto AFP

De Amerikaanse voorverkiezingen hebben de Democraten opnieuw een onverwachte kandidaat opgeleverd, deze keer in de staat Massachusetts. De 44-jarige Ayanna Pressley – een zwarte vrouw en wethouder in Boston – heeft dinsdag de kandidatuur gewonnen voor haar partij in het Zevende District. Haar partijgenoot Michael Capuano (66) moet daardoor na twintig jaar zijn zetel afstaan.

Er zijn geen Republikeinse tegenstrevers. Naar alle waarschijnlijk wordt Pressley daardoor de eerste zwarte vrouw die namens de staat Massachusetts een zetel verovert in het Capitool bij de verkiezingen in november.

“Deze tijden eisen meer van onze leiders en partij. Het is niet alleen belangrijk dat Democraten weer aan de macht komen, maar ook welke Democraten dat zullen zijn”, zei Pressley in haar overwinningstoespraak. Ook uitte ze sterke kritiek op de president, die ze een “racist en vrouwenhater” noemde.

Lees ook: Democratische kandidaat voor kiezers die zich vergeten voelen

Meer diverse kandidaten

Pressleys kandidatuur werd eerder vergeleken met de overwinning van de 28-jarige Alexandria Ocasio-Cortez, die ook haar steun had uitgesproken voor Pressley. De politiek activiste met een latino-achtergrond uit New York troefde in juli onverwachts Joe Crowley af, een prominente Democraat die al negentien jaar in het Congres zit.

Zowel Ocasio-Cortez als Pressley vertegenwoordigt een jonger, diverser geluid binnen de partij. Ook zijn er overeenkomsten met Andrew Gillum, de 39-jarige zwarte burgemeester van Tallahassee, die vorige week onverwachts de kandidatuur won voor de gouverneursverkiezingen in Florida.

In andere primary’s die dinsdag plaatsvonden won zittend senator Elizabeth Warren haar kandidatuur zonder weerstand. Zij zal haar zetel moeten verdedigen tegenover de Republikein Geoff Diehl, een belangrijke aanhanger van Trump.