Kim Kardashian probeert opnieuw gevangene vrij te krijgen

In juni besloot de Amerikaanse president Trump na een bezoek van Kim Kardashian aan het Witte Huis om de tot levenslang veroordeelde Alice Johnson gratie te verlenen.

De Amerikaanse president Donald Trump en realityster Kim Kardashian.
De Amerikaanse president Donald Trump en realityster Kim Kardashian. Foto Shealah Craighead / White House / Polaris

Na haar eerdere succes met Alice Johnson, probeert de Amerikaanse realityster Kim Kardashian opnieuw een veroordeelde gevangene vrij te krijgen. Het gaat om Chris Young (30), die een levenslange gevangenisstraf uitzit zonder kans op vrijlating voor een drugsvergrijp. Volgens Kardashian was hij “in het bezit van wiet en een halve gram cocaïne”.

In de podcast Wrongful Conviction with Jason Flom zegt Kardashian dat ze zich wil inzetten om Young vrij te krijgen. Ze zou al met hem hebben gebeld, evenals met de rechter die hem heeft veroordeeld. Zelf is die rechter, Kevin Sharp, het ook niet eens met de veroordeling van Young, maar hij moest zich houden aan de verplichte minimumstraf. Sharp is inmiddels opgestapt en heeft zich bij het ‘verzet’ van Kardashian aangesloten.

Lees ook: Trump verleent gevangene gratie na gesprek met Kim Kardashian

“Ik heb gebeld met de rechter die hem tot levenslang veroordeelde”, aldus Kardashian, die bekend is van de realityserie Keeping Up with the Kardashians en haar relatie met rapper Kanye West. “Hij nam ontslag omdat hij er nooit achter stond dat hij zoiets oneerlijks moest doen en nu strijdt hij met ons om Young uit de cel te krijgen.”

Young zit al acht jaar vast in een federale gevangenis in de Amerikaanse staat Kentucky. Hij werd samen met een aantal anderen gearresteerd in 2010 in zijn woonplaats Clarksville voor drugsbezit. Young was al twee keer eerder veroordeeld voor het dealen van drugs. Eind 2010 werd hij voorgeleid, samen met 32 anderen. De andere verdachten sloten schikkingen met justitie, maar Young vond die straf daarbij te hoog dus wilde naar de rechter. Vanwege de hoge minimumstraffen voor recidivisten kreeg hij uiteindelijk levenslang.

War on drugs

In 1982, onder president Ronald Reagan, werd de War on drugs uitgeroepen in de VS. Vanaf dat moment werden de straffen voor drugsdelicten verzwaard. Veelplegers worden in veel staten bij drie veroordelingen levenslang opgesloten, ook al gaat het om kleine vergrijpen. Dat was ook het geval bij Chris Young.

Gevolg van de strenge straffen is dat Amerikaanse gevangenissen overvol zitten. Tussen 1980 en 2015 steeg het aantal gedetineerden in de VS van ongeveer een half miljoen naar meer dan 2,2 miljoen. Hoewel Afro-Amerikanen en latino’s ongeveer 32 procent van de bevolking van de VS vormen, maakten zij 56 procent uit van alle gedetineerden in 2015.

Kardashian zei in het podcastinterview dat ze regelmatig belt met Jared Kushner, de schoonzoon en adviseur van president Donald Trump. Die zou zich ervoor willen inzetten iets te doen aan de hoge minimumstraffen in de VS.

Lees ook: Hoe de Kardashians zonder bijzonder talent hun imperium bouwden

Alice Johnson

In juni bracht de realityster een bezoek aan Trump in het Witte Huis, waar ze pleitte voor de vrijlating van Alice Johnson, een 63-jarige vrouw die een levenslange gevangenisstraf uitzat wegens drugsdelicten. Na het bezoek van Kardashian besloot Trump Johnson gratie te verlenen. Bekend is dat de Amerikaanse president zich wel vaker laat beïnvloeden door beroemdheden.

Zo zou Dennis Rodman, een voormalige topbasketballer die ook in contact staat met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, een rol hebben gespeeld in de ontmoeting tussen Trump en Kim. Een ander voorbeeld is dat Trump de bokslegende Jack Johnson postuum gratie verleende na een gesprek met filmster Sylvester Stallone.