Filmoverzicht: ‘Dogman’ is subtiel én heftig, ‘Dawson City’ een fascinerende tijdcapsule

Recensies Naar de film deze week? NRC bespreekt de nieuwste premières. ‘Dogman’ van Matteo Garrone (‘Gomorra’) is subtiel, heftig, grappig en tragisch. Kunstenaar Bill Morrison kon uit een schat van teruggevonden filmmateriaal de documentaire ‘Dawson City: Frozen Time’ samenstellen.

 • ●●●●

  Dogman: Tragikomedie

  Hondentrimmer Marcello probeert zijn waardigheid te behouden in een Italiaans stadje waar de maffia de scepter zwaait. ‘Dogman’ van Matteo Garrone (van ‘Gomorra’) is subtiel, heftig, grappig en tragisch. Lees de recensie: Hondentrimmer in de greep van de maffia

  Regie: Matteo Garrone. Met: Marcello Fonte, Edoardo Pesce, Alida Baldari Calabria. In: 33 bioscopen

 • ●●●●●

  Journeyman: Drama

  In ‘Journeyman’ moet een bokser zijn leven opnieuw opbouwen nadat hij hersenletsel heeft opgelopen tijdens een wedstrijd. De film is pijnlijk en raak. Lees de recensie: Wat gaat er om in het hoofd van een bokser met hersenletsel?

  Regie: Paddy Considine. Met: Paddy Considine, Jodie Whittaker. In: 16 bioscopen

 • ●●●●●

  Searching: Desktopthriller

  In ‘Searching’ moet David zijn dochter opsporen via haar computer. Met zijn onlinespeurwerk helpt hij zowel de politie als degene die met haar verdwijning te maken heeft. Lees de recensie: ‘Searching’: thriller die zich geheel op computerscherm afspeelt

  Regie: Aneesh Chaganty. Met: John Cho, Debra Messing, Joseph Lee, Michelle La. In: 57 bioscopen

 • ●●●●

  De inspirator: Komedie

  Verandercoach Gijs heeft een midlifecrisis, huwelijks- en nog wat problemen. Onorigineel, en met ironisch platte humor die niet te volgen is. Lees de recensie: Een verandercoach met een midlifecrisis in ‘De inspirator’

  Regie: Hans Breetveld. Met Hans Breetveld, Sytske van der Ster, David Lucieer. In: 5 bioscopen

 • ●●●●

  Peppermint: Actie

  Weer een wraakfilm: ‘Peppermint’. In deze variant neemt een vrouw wraak voor de moord op haar gezin door een drugskartel. Het levert een nare, belerende film vol bruut geweld op. Lees de recensie: ‘Peppermint’: exploitatie van de ergste soort

  Regie: Pierre Morel. Met: Jennifer Garner, John Ortiz, John Gallagher Jr. In: 91 bioscopen

 • ●●●●

  Rabot: Documentaire

  De Belgische documentairemaker volgde drie jaar de bewoners van drie afgedankte woontorens in de Gentse wijk Rabot. Ze schetst een confronterend beeld van eenzaamheid, psychische problemen en vooral veel armoede. Lees de recensie: ‘Rabot’: woontorens als afvoerputje van samenleving

  Regie: Christina Vandekerckhove. In: 18 bioscopen

 • ●●●●

  Dawson City: Frozen Time: Documentaire

  De Amerikaanse kunstenaar Bill Morrison kon uit een schat van teruggevonden filmmateriaal de documentaire ‘Dawson City: Frozen Time’ samenstellen. Met als onderliggend thema „de tragedie van het kapitalisme”. Lees de recensie: Fascinerende tijdcapsule uit een goudzoekersstadje

  Regie: Bill Morrison. In: 7 filmtheaters

 • ●●●●●

  The Reports on Sarah and Saleem: Drama

  Saleem en Sarah hebben een onmogelijke liefde aan weerszijden van de Palestijns-Israëlische grens. Lees de recensie: Liefde in tijden van politiek

  Regie: Muayad Alayan. Met: Sivan Kretchner, Adeeb Safadi, Ishai Golan, Maisa Abd Elhadi. In: 25 bioscopen