Feyenoord City moet 30 miljoen bezuinigen op nieuw stadion

Rotterdam

De Kuip (linksonder) blijft volgens de plannen behouden en krijgt een andere functie.
De Kuip (linksonder) blijft volgens de plannen behouden en krijgt een andere functie. Beeld OMA

Feyenoord City gaat 30 miljoen euro bezuinigen op het ontwerp van het nieuwe stadion om gestegen bouwkosten te compenseren. Dat blijkt uit een geluidsopname van een interne presentatie van vorige week door Carl Berg, de financiële topman van de projectorganisatie.

Lees hier het achtergrondverhaal over Feyenoord City: Opnieuw gaan rekenen en terug naar de tekentafel

Het beoogde nieuwe stadion in Rotterdam-Zuid, dat plaats moet gaan bieden aan 63.000 toeschouwers, is nu geraamd op 366 miljoen euro. Er was rekening gehouden met een prijsinflatie van zo’n 7 procent van begin bouw tot de oplevering rond 2023, zei Berg tijdens de presentatie, waarvan de geluidsopname in bezit is van NRC. „In 2018 zitten we al bijna op die 7 procent.”

Uit de presentatie blijkt dat de projectorganisatie ambities naar beneden moet bijstellen. Horeca-inkomsten en bezoekersaantallen zijn te hoog ingeschat, stelt de International Stadia Group (ISG), een bureau dat stadionplannen analyseert. ISG heeft de businesscase voor het nieuwe stadion „positief beoordeeld”, stelde Feyenoord City onlangs in een persbericht. Maar in de presentatie zegt Berg dat er een herziene businesscase moet worden gemaakt én bij ISG moet worden voorgelegd voor goedkeuring.

De Rotterdamse gemeenteraad debatteert donderdag over het project. De gemeenteraad moet in 2019 een definitief besluit nemen.