Brieven

Brieven 5/9/2018

Reizen

Vliegen naar sneeuw?

„Wintersport? Komend seizoen gaan we naar Canada!” kopt een paginagrote advertentie in NRC van zaterdag (1/9), onder de noemer ‘sneeuwzekerdeals.nl’. Diverse reisorganisaties en KLM zien een gat in de markt nu de sneeuw in Europese skigebieden onder invloed van de klimaatverandering vermindert. Het mag bekend worden verondersteld dat vliegverkeer door de CO2-uitstoot een bijdrage levert aan de opwarming van de aarde en daarmee aan het verdwijnen van de sneeuw in de bergen. Deze reisorganisaties doen hier gewoon nog een schepje bovenop: ze gaan vliegreizen organiseren naar verre oorden waar (nu) nog wel sneeuw ligt. Het eigen gewin lijkt het enige dat telt. De toekomst van onze planeet en de generaties na ons lijkt ze koud te laten.

Rosanne Hertzberger

Zo’n partij is er: Volt

In haar column Geef de macht aan het volk, niet aan Shell (1/9) stelt Rosanne Hertzberger op zoek te zijn naar een optimistische politieke partij die grenzen stelt aan de invloed van het bedrijfsleven. Zo’n partij bestaat sinds kort: Volt. Volt is een progressieve pan-Europese partij die actief is in alle EU-lidstaten. Volt gelooft dat alleen de EU groot genoeg is om effectieve belastingregels te implementeren. Concreet stelt Volt voor dat bedrijven die in meer dan twee EU-landen minimaal 50 miljoen euro omzetten voornamelijk belasting gaan afdragen op Europees niveau. Zo’n Europees belastingstelsel zou bovendien progressief moeten zijn. Ook zouden grote technologiebedrijven méér belasting moeten betalen in de landen waar ze omzet genereren, in plaats van waar zij zich fiscaal vestigen. Zo organiseren we tegenwicht tegen de machtslust van de grote multinationals.


actief bij Volt