Blok moet uitleggen wat hij dan wél vindt

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over Albanese bendes in de drugshandel.

Goedemorgen! Het is D-day voor minister Blok. Rutte moet Macron naar een liberaal Europa charmeren. En toeval zou tóch bestaan.

D-DAY: Zijn uitspraken zijn al acht weken oud, maar vandaag krijgt Stef Blok eindelijk die moeilijke vragen van de Tweede Kamer. Het debat begint om 10.15 uur. Bijna alle fractievoorzitters zullen het woord nemen, behalve die van 50Plus (Martin van Rooijen in plaats van Henk Krol) en Forum voor Democratie (Theo Hiddema in plaats van Thierry Baudet). De minister zal de complimenten van Hiddema en Geert Wilders elegant moeten wegwuiven, uitleggen hoe hij al die beschadigde diplomatieke banden heeft gerepareerd en vooral wat hij dan wél vindt van de multiculturele samenleving.

LEENTJEBUUR: De ode die Jesse Klaver bij Laat op één uitbracht aan de ‘gewone, hardwerkende Nederlander’ lijkt opvallend veel op de lofzang van Vincent Bijlo aan de verpleegkundigen. “Dit is een ode. Aan de handen die helpen”, waren ook de letterlijke beginzinnen van Bijlo. En er zijn meer gelijkenissen. GroenLinks-stemmer Bijlo vindt dat de speech van Klaver “heel zwaar” leunt op zijn eigen lofzang. Maar bij GroenLinks “kende niemand” de ode van de caberatier, zegt een woordvoerder tegen de Volkskrant. Ze vinden het “extreem toevallig”.

GLAZEN HUIS: Een affaire kan op een andere werkplek nog “draaglijk zijn”, maar niet in de politiek “waar oordelen, vooroordelen en veroordelingen snel worden uitgesproken”. Han ten Broeke ging in zijn afscheidsbrief aan de Tweede Kamer zijdelings in op de verhouding (wel/geen #metoo) die hem, met vertraging, moest laten vertrekken. Khadija Arib gaf hem subtiel gelijk. “Als integriteit in twijfel wordt getrokken, raakt dat de hele politiek.” De Kamervoorzitter hield het verder luchtig met een verwijzing naar de geitenwollensokken van de VVD’er, maar ze had ook lof voor zijn bemiddeling bij een geheime vredesoperatie tussen Israël en de Palestijnen.

STOELENDANS: Vanmiddag wordt zijn opvolger beëdigd: de 51-jarige Zeeuw Tobias van Gent, universitair docent geschiedenis en politieke wetenschappen en Provinciale Statenlid. In de categorie carrousel nog meer nieuwtjes: Boris Dittrich, voormalig partijleider van D66, wil terug de Nederlandse politiek in. Hij hoopt volgend jaar op een plek in de Eerste Kamer. In de elf jaar sinds hij de politiek verliet, werkte Dittrich bij Human Rights Watch in New York en Berlijn. De fractievoorzitter van de ChristenUnie in de senaat, Roel Kuiper, liet juist weten dat hij volgend jaar niet terugkeert. Hij vindt twaalf jaar Eerste Kamerlidmaatschap genoeg.

CHARMEOFFENSIEF: Premier Rutte moet zich van zijn verleidelijkste kant tonen. Hij heeft namelijk de taak toebedeeld gekegen om de Franse president Emmanuel Macron te verleiden tot een Europese samenwerking. Donderdag ontmoeten ze elkaar in Luxemburg. Rutte en zijn Belgische collega Charles Michel nemen het voortouw in het charmeoffensief. De Europese liberalen, die in het Europees Parlement zijn verenigd in de ALDE-fractie, azen op de En Marche-zetels die Macron zal binnenhalen bij de komende verkiezingen in mei. Een verbond kan de Europese machtsverhoudingen flink opschudden.

QUOTE VAN DE DAG:
“Het was een soort slow motion-sorry. Eerst was het bedoeld om te prikkelen, daarna was het onzorgvuldig, daarna betreurt hij dat er ophef is ontstaan.”

PvdA-leider Lodewijk Asscher in de talkshow Dit is M over hoe Stef Blok uiteindelijk excuses maakte voor zijn uitspraken.