Architect Francine Houben wint grote oeuvreprijs

Architectuurprijs Francine Houben, bekend van haar bureau Mecanoo, wint de BNA Kubus 2018, een belangijke Nederlandse architectuurprijs.

Francine Houben
Francine Houben Foto Roger Neve

De 42ste BNA Kubus, de tweejaarlijkse oeuvreprijs van de Bond van Nederlandse Architecten, is toegekend aan Francine Houben (Sittard, 1955). Houben krijgt de prijs als „onderstreping van haar status van de grande dame van de Nederlandse architectuur”, aldus architect Joost Ector, voorzitter van de jury van de BNA.

Francine Houben was in 1984 een van oprichters van het architectenbureau Mecanoo. De anderen verlieten het bureau in de loop der jaren en Houben is sindsdien architect-directeur van Mecanoo.

Met hun eerste ontwerp, een flatgebouw met jongerenwoningen aan het Kruisplein in Rotterdam, werd Mecanoo een van de vaandeldragers van het Nederlandse neomodernisme. In de loop van de jaren negentig, toen de drie andere oprichters Mecanoo verlieten, kreeg het bureau onder leiding van Houben een breder stilistisch repertoire.

Bekende gebouwen van Mecanoo zijn de bibliotheek van de TU Delft, de woontoren Montevideo in Rotterdam en de bibliotheek van Birmingham. Binnenkort wordt in Taiwan het National Kaohsiung Center for the Arts geopend.

Het grazen dak van de bibliotheek van TU Delft, een ontwerp van Francine Houben. Foto Mecanoo

Eerder prijswinnaars van de BNA zijn onder anderen Neutelings Riedijk Architecten, Rem Koolhaas, Jo Coenen, Hannie en Aldo van Eyck en Ben van Berkel.

Lees ook een uitgebreid interview uit 2015 met Francine Houben: ‘Ik ben wel een somebody’