Aanslag Amsterdam CS

‘Jawed S. deelde bedreiging van Wilders op Facebook’

Jawed S. deelde enkele uren voor zijn mesaanval op Amsterdam Centraal afgelopen vrijdag een filmpje op Facebook waarin gesteld werd dat Wilders de islam en diens profeet heeft beledigd. Ook wordt in de video een Nederlandse vlag verbrand. Dat schrijft RTL Nieuws, dat het Facebookprofiel van S. achterhaalde. Twee dagen voor de aanslag plaatste S. ook een bewerkte foto van Wilders met een mes door zijn hoofd. RTL Nieuws sprak met oud-klasgenoten van S., die onderwijs kreeg in een vluchtelingenklas in Duitsland. Een oud-reisgenoot van S. zei dat hij naar Nederland ging om „die hond te vermoorden”. Volgens het OM heeft S. verklaard dat in Nederland „de profeet Mohammed, de Koran, de islam en Allah veelvuldig worden beledigd”. Wilders werd in de verhoren ook meerdere keren genoemd. (NRC)