Wetenschap

Onderzoek vanaf 2020 verplicht in vrij toegankelijke tijdschriften

Elf Europese landen, waaronder Nederland, stellen het vanaf 2020 verplicht dat wetenschappelijk onderzoek wordt gepubliceerd in gratis toegankelijke open access-tijdschriften. Dit deze dinsdag aangekondigde initiatief geldt voor al het onderzoek dat in die elf landen is gefinancierd met publiek geld. Behalve Nederland doen Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Noorwegen, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg, Polen, Slovenië en Italië mee aan het initiatief. Het plan past in het streven van die landen, en ook van de Europese Commissie, om wetenschap toegankelijker te maken en kennis sneller te verspreiden. Op een hoger, macro-economisch niveau wordt deze kenniscirculatie als een van de belangrijkste pijlers gezien om de EU concurrerend te houden. (NRC)