Stef Blok zal moeten koorddansen

De Haagse Stemming Vandaag neemt de Tweede Kamer afscheid van VVD’er Han ten Broeke.

Goedemorgen! Blok oefent zijn antwoorden voor zijn pittigste debat tot nu toe op dit departement. De Belastingdienst verzuimde stukken te sturen naar de Tweede Kamer. En wie maakte welke transfer deze zomer?

VOOR HET BLOK:
De lijsten met vragen en antwoorden liggen klaar. Stef Blok moet zich deze week, waarschijnlijk morgen, verdedigen tegenover een frisse en uitgeslapen Tweede Kamer. In één toespraak zoveel landen beledigen, is de minister van Buitenlandse Zaken wel diplomatiek genoeg? En wat vindt hij nou écht, zullen partijen hem vragen. Blok zal moeten koorddansen: diep door het stof, maar als rechtse VVD’er kan hij ook niet te veel terugkomen van zijn uitspraken.

HET D-WOORD: De financiële puzzel is gelegd: de rijksbegroting is rond en de concept-Miljoenennota is de deur uit naar de Raad van State. Inclusief de beruchte afschaffing van de dividendbelasting. Deze zomer bleken de opbrengsten uit de dividendbelasting een half miljard hoger dan gedacht. Dat gat is gedicht door de vennootschapsbelasting iets minder te verlagen, zeggen bronnen tegen NRC. Het blijft een heikel punt: alleen al volgens de formele vergaderagenda komen er nog zeker acht debatten aan met een hoofdrol voor het D-woord.

FLOP VAN DE FISCUS: De Belastingdienst wees bewust bezwaren af van ouders van wie ten onrechte de kinderopvangtoeslag was stopgezet. Dit blijkt uit gevoelige stukken in handen van Trouw. Het bestaan van dat soort stukken werd tot voor kort ontkend door de fiscus. Volgens de Belastingdienst ‘omdat er is gevraagd naar een intern onderzoek’. “Dat is niet hetzelfde als een evaluatie”, vindt de woordvoerder. Pas vorige week, na nieuwe vragen, stuurde staatssecretaris Menno Snel de stukken naar de Kamer.

DICHTE KAMERDEUR: Wie zijn kinderen of grootouders graag het Kamergebouw wil laten zien, of wie het wekelijkse vragenuurtje wilde bijwonen, dat gaat vandaag niet. De Tweede Kamer is vanmiddag dicht voor buitenstaanders. Voorzitter Khadija Arib besloot dat uit veiligheidoverwegingen: de politie staakt. Haagse agenten zijn namelijk net tijdens het vragenuur uitgenodigd voor een besloten informatiebijeenkomst.

CAROUSSEL: Nu de Tweede Kamer terug is van reces, maken we de stand op van de politieke transfers deze zomer. Naast het roemruchte vertrek van Han ten Broeke gebeurde er namelijk nog meer:

Zijn VVD-collega Jeanine Hennis wordt de nieuwe VN-gezant in Irak. Ze verlaat het parlement pas over een aantal weken.

Tweede Kamerlid Malik Azmani is kandidaat voor het Europese lijsttrekkerschap van de VVD. Bas Eickhout is herkozen tot lijsttrekker van GroenLinks voor de Europese verkiezingen. Bij D66 kan tot en met zondag worden gestemd op europarlementariërs Sophie in ’t Veld, Marietje Schaake en voormalig woordvoerder van Pechtold Felix Klos.

Frank de Grave (VVD) en Marijke Vos (GroenLinks) vertrekken uit de senaat en ook Tineke Strik (GroenLinks) stelt zich niet opnieuw kandidaat. Frits Huffnagel en Hans van Baalen maakten zich bekend als VVD-kandidaten voor de Eerste Kamer.

Peter Valstar, nu woordvoerder Defensie, wordt tijdelijk de politiek assistent van premier Rutte. Julia Rademaker, woordvoerder van Kajsa Ollongren, wisselt van minister en gaat naar Grapperhaus.

In de categorie opmerkelijk: Arjan El Fassed, oud GroenLinks-Kamerlid, krijgt een hoge public policy-functie bij Google. NOS-journalist Jeroen van Dommelen is de nieuwe woordvoerder van minister Kaag. En Geert van der Varst, jarenlang woordvoerder van het PvdA-partijbestuur, maakt de overstap naar ABN Amro. Oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wordt columnist voor het FD.

QUOTE VAN DE DAG:

“De koninklijke familie draait schijnbaar moeiteloos mee in de meningencultuur, waarin bekendheid het wint van deskundigheid.”

Dat schrijft Tom-Jan Meeus in zijn column vandaag. ‘Prinses for president’, waren de reacties toen prinses Laurentien zei dat ze zich verbaasde dat geen Kamerlid een creatieve oplossing had gevonden om het uitzetten van de kinderen Lily en Howick tegen te gaan.