Speelhalongeluk

NVWA erkent aansprakelijk te zijn voor dood vierjarige

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) erkent aansprakelijkheid voor de dood van de vierjarige Mauryc Biernacki. De kleuter kwam eind 2015 om het leven na een val van een springkussen in speelhal Happy Days in Grootebroek. Dat speeltoestel had niet gebruikt mogen worden omdat het niet veilig was. Het ligt mede aan de NVWA dat dit wel gebeurde, zegt de autoriteit maandag. Die toezegging is opvallend: eerder ontkende de instantie nog dat ze aansprakelijk was voor Biernacki’s dood. De NVWA schrijft op haar site dat deze zomer nieuwe informatie beschikbaar is gekomen. De autoriteit heeft onzorgvuldig toezicht gehouden, zo blijkt nu. In 2013 voerde de NVWA een inspectie uit bij de speelhal. Toen had geconstateerd moeten worden dat het speeltoestel „niet was voorzien van een goede beveiliging tegen vallen en dat dempende maatregelen ontbraken”. Bij de controle bleek ook dat er geen certificaat van goedkeuring was voor het springkussen. De eigenaar van de hal zou dit nasturen. Dat gebeurde echter nooit. De ouders van Mauryc zijn op de hoogte gesteld. De NVWA zal excuses aanbieden en met hen in gesprek gaan over een regeling. (NRC)

    • Guus Ritzen