Orkaan Jebi legt openbare leven in Japan stil, zeker zes doden gemeld

Ruim zeventig mensen raakten dinsdag gewond. Japan werd eerder deze zomer getroffen door noodweer.

Hevige regen en wind teisteren de stad Tokushima in het westen van het land.
Hevige regen en wind teisteren de stad Tokushima in het westen van het land. Foto Jiji Press/AFP

In Japan is meer dan een miljoen mensen geadviseerd om een ander onderkomen te zoeken vanwege orkaan Jebi. Zeker zes mensen zijn omgekomen, meldt de Japanse omroep TBS volgens persbureau Reuters. De orkaan kwam in de nacht van maandag op dinsdag aan land op het zuidelijke eiland Shikoku.

Een slachtoffer viel bij het instorten van een pakhuis, meldt de publieke omroep. Meer dan negentig mensen zijn daarbij gewond geraakt.

Het openbaar vervoer in het land ligt grotendeels stil. Vanwege de hevige wind en regen zijn zo’n zevenhonderd vluchten geannuleerd, ook ligt een groot deel van het treinverkeer plat en varen veerponten niet. Scholen en kantoren zijn preventief gesloten. Tienduizenden huishoudens zitten zonder stroom. Het gaat mogelijk om een van de zwaarste stormen in de afgelopen 25 jaar in Japan.

Twitter avatar KjeldDuits Kjeld Duits Footage of #typhoon #Jebi on the coast of #Japan‘s #Wakayama Prefecture https://t.co/v9beMwxJZT

Windsnelheden tot 166 km per uur

Jebi bereikte later op dinsdag ook Honshu, het grootste eiland van Japan. De metropool Osaka telt zo’n drie miljoen inwoners en ligt ook op de route. Een deel van de luchthaven bij de stad is overstroomd en meerdere passagiers zitten vast. De luchthaven is grotendeels onbruikbaar. Ook klapte een olietanker met aan boord elf personen tegen de brug aan die de luchthaven met de stad verbindt. Of daarbij gewonden zijn gevallen, is nog onbekend.

Onze correspondent in Japan, Kjeld Duits, meldt dat er in Osaka gedurende de komende 24 uur zo’n vierhonderd millimeter regen wordt verwacht. Op Shikoku werden al windsnelheden tot 166 kilometer per uur gemeten. Het aantal slachtoffers is tot nu toe relatief beperkt, vermoedelijk doordat op tijd waarschuwingen zijn afgegeven. Voor zover bekend raast de storm niet over hoofdstad Tokio, maar ook daar zal aan het einde van de dag veel regen vallen.

(tekst gaat verder onder de tweet)

Twitter avatar metoffice Met Office Typhoon #Jebi is making landfall in #Japan, bringing damaging winds, torrential rain, stormy seas and the risk of coastal flooding. There’s recently been a 92 mph gust at Nankishirahama Airport on the south coast of Honshu https://t.co/SBhsEHJIwm

Eerder noodweer

Het westen en midden van Japan werden in juli ook al getroffen door noodweer. Anderhalf miljoen mensen werden toen vanwege overstromingen geëvacueerd en nog eens drie miljoen mensen werd geadviseerd om een veiliger onderkomen te zoeken. Ook kwamen nog zo’n tweehonderd mensen om het leven. Later in de maand werd het land ook nog eens getroffen door een zware hittegolf, meer dan 1.500 mensen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis.

Bekijk ook de beelden van orkaan Jebi, mogelijk de zwaarste storm in 25 jaar tijd in Japan