Nike neemt een risico met reclame rond de man die knielde op het veld

Kaepernick in 2016
Kaepernick in 2016 Foto Reuters

De man die vooral bekendstaat om zijn knieën wordt het gezicht van de nieuwe Nike-campagne. American footballspeler en mensenrechtenactivist Colin Kaepernick maakte maandag bekend dat hij betrokken is bij de nieuwe reclames van het sportmerk. Op Twitter schreef de 31-jarige quarterback: „Geloof ergens in. Ook als het betekent dat je alles moet opgeven”, wat hij afsloot met de bekende Nike-slogan ‘Just Do It’.

Kaepernick verwijst daarmee naar zijn protest tegen racisme en buitensporig politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Hij was de eerste die in 2016 weigerde op te staan voor het volkslied vooraf aan een wedstrijd. Zijn actie verwierf hem wereldfaam, maar kostte hem een plek op het veld. Geen enkel American footballteam uit de National Football League (NFL) wilde hem nog een contract bieden.

Want voor veel Amerikanen is het volkslied voor een sportwedstrijd hét moment voor verbroedering en patriottisme. Voor hen was Kaepernicks actie een belediging. Het debat laaide vorig jaar opnieuw op toen de Amerikaanse president Trump zei dat „de klootzakken die onze vlag niet respecteren” ontslagen zouden moeten worden. Hierna besloten tientallen spelers van verschillende teams en sporten te knielen tijdens het volkslied. Trump riep daarna op tot een boycot van NFL-wedstrijden. In mei maakte de NFL, die kijkcijfers zagen teruglopen, bekend dat knielende spelers voortaan een boete krijgen.

Nike neemt dus een risico met de reclamestunt. Het sportmerk is een van de belangrijkste leveranciers van de machtige NFL, die nota bene is aangeklaagd door Kaepernick. Donderdag begint het American footballseizoen. Op Twitter regent het berichten van Amerikanen die hun Nike-spullen vernietigen en oproepen tot een Nike-boycot.

Gino Fisanotti, marketingdirecteur van Nike, zei dat het merk een nieuwe generatie atleten wil betrekken bij de campagne. „Wij vinden Colin een van de meest inspirerende sporters van zijn generatie. Hij heeft de macht van sport gebruikt om de wereld een stapje verder te helpen.”