Trumpblog

Obama haalt in toespraak hard uit naar Trump

Dit Trumpblog is gesloten

We sluiten het blog voor deze week. Volg de laatste ontwikkelingen rondom de Amerikaanse president in ons nieuwe Trumpblog.

Obama haalt opvallend hard uit naar Trump

Lang probeerde Barack Obama zijn kritiek op Donald Trump subtiel te brengen. Als de ex-president van de Verenigde Staten zich uitliet noemde hij zijn opvolger nooit bij naam. Tot vrijdag. Want tijdens een speech op de Universiteit van Illinois wond Obama er niet langer doekjes om.

Obama spoorde zijn gehoor aan om te gaan stemmen, omdat volgens hem alleen op die manier grenzen gesteld kunnen worden aan het “misbruik van macht". Ook hoopte Obama dat het gezonde verstand terugkeert in de politiek na de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden in november.

In zijn ongewoon scherpe aanval op Trump zei Obama dat Amerikanen in gevaarlijke tijden leven. Hij beschuldigde Republikeinen ervan de democratie in gevaar te brengen, het land te verdelen, mondiale samenwerkingsverbanden te ondermijnen en te nauwe banden met Rusland te onderhouden.

De Democratische partij moet in november 23 zetels extra winnen om in het Huis van Afgevaardigden een meerderheid te krijgen en zo een rem te zetten op het beleid van Trump. Obama zei dat Amerikanen pestkoppen horen te bestrijden, en niet horen te volgen - met de term 'pestkop' doelde hij duidelijk op Trump. Ook vroeg Obama zich af:

“Hoe moeilijk is het: zeggen dat nazi’s slecht zijn?”

Daarmee verwees de voormalig president naar het vaak bekritiseerde optreden van Trump na een demonstratie van extreem-rechts in de stad Charlottesville. Volgens Trump waren er “prima mensen” aanwezig bij de demonstratie in 2017. Tijdens de zogeheten Unite the Right-demonstratie liepen honderden neonazi’s mee, mensen die zich identificeerden als ‘alt-right’ en zwaarbewapende leden van rechtse milities. Een man reed bovendien in op linkse tegendemonstranten. Daarbij kwam een vrouw om het leven.

Trump had vrijdag geen goed woord over voor de toespraak van Obama. Hij zei op een bijeenkomst in de staat North Dakota:

“Het spijt me, maar ik viel in slaap toen in het aan het kijken was. Ik vind dat hij [Obama] heel, heel slaapverwekkend werkt."

Celstraf voor oud-adviseur Papadopoulos

Voormalig Trumpadviseur George Papadopoulos is veroordeeld tot veertien dagen cel. Hij krijgt die straf omdat hij heeft toegegeven te hebben gelogen tegen de FBI over zijn contacten met Rusland tijdens de verkiezingscampagne voor Trump.

Naast de celstraf krijgt Papadopoulos ook 200 uur werkstraf en een boete van 9.500 dollar (omgerekend zo'n 8.200 euro). Bovendien komt hij een jaar lang onder toezicht te staan.

George Papadopoulos arriveert op 7 september 2018 bij de rechtbank om zijn straf aan te horen. Foto: Tasos Katopodis/EPA

Papadopoulos had tijdens de campagne contact met een Britse hoogleraar die zei belastende informatie te hebben over Hillary Clinton, de uitdager van Donald Trump. Papadopoulus wilde volgens de aanklagers via de contacten van de professor een ontmoeting regelen tussen Trump en Russen.

De voormalig campagneadviseur is na de Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan de tweede persoon uit de kring rond president Trump die veroordeeld wordt. Van der Zwaan kreeg dertig dagen celstraf. Campagneleider Paul Manafort is al schuldig bevonden aan bankfraude, maar is nog in afwachting van de strafbepaling.

Trump dreigt met nog meer heffingen op Chinese producten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag opnieuw gedreigd met importheffingen op Chinese goederen ter waarde van nog eens 267 miljard dollar. Dat schrijft persbureau Reuters. Het bedrag komt boven op de 200 miljard dollar die volgens de president al in de pijpleiding zit.

Of de miljardenheffingen daadwerkelijk worden doorgevoerd, is nog niet duidelijk. Dat is volgens Trump "deels afhankelijk van China".

Het is de zoveelste stap in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Al maanden bestoken de twee landen elkaar over en weer met importheffingen op producten. Begin juli werden verhoogde tarieven, 25 procent, over Chinese goederen ter waarde van 34 miljard dollar van kracht.

Lees ook: China klaagt bij WTO over importheffingen VS

Daarop kwam China vrijwel direct met gelijke tegenmaatregelen. Trump zou zelfs bereid zijn om over een bedrag van 450 miljard hogere tarieven op te leggen, wat ongeveer gelijkstaat aan de totale jaarlijkse export van China naar de VS.

Kritiek uit eigen partij

Trump vindt dat China – maar ook de Europese Unie – oneerlijk handel drijft met de VS. Om die reden besloot hij eerder om Europees staal fors te belasten. Het protectionisme van Trump kwam hem in Europa en binnen zijn eigen partij al op forse kritiek te staan.

Trump weigert FBI antwoord over belemmeren Ruslandonderzoek

Donald Trump gaat geen antwoord geven op de vraag of hij geprobeerd heeft het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen te blokkeren. Dat zegt zijn advocaat vrijdag tegen persbureau AP. Trump zal "noch in schrift, noch persoonlijk" antwoord geven op de vragen in het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller.

Advocaat Rudy Giuliani zei dat vragen over de obstructie van de rechtsgang een "no-go" zijn. Dit is de meest concrete afwijzing van Muellers poging Trump te ondervragen tot nu toe, een signaal dat zijn advocaten hem uit het vragenbankje proberen te houden. Het is nog niet duidelijk of de Amerikaanse president de uitspraken van zijn advocaat onderschrijft. Trump heeft eerder gezegd wel onder ede we willen verklaren.

Fear van Woodward

Trumps reactie doet denken aan een scene uit het boek Fear van onderzoeksjournalist Bob Woodward. In de voorpublicatie in de Amerikaanse krant The Washington Post uit het boek over Trumps presidentschap is ook te lezen hoe Trumps oude advocaat John Dowd de president ervan probeert te weerhouden onder ede te gaan. Dowd zou tegen de onderzoeksraad gezegd hebben: "Ik ga hem daar niet als een idioot laten zitten."

"Ga niet getuigen" zou Dowd gezegd hebben, "het is dat, of een oranje overall" - verwijzend naar Amerikaanse gevangeniskleding.

Trump reageerde daarop dat hij "een hele goeie getuige" zou zijn. Waarop Dowd antwoordde: "Je bent geen goede getuige... Meneer de president, ik ben bang dat ik je niet kan helpen." Volgens de reconstructie van the Post nam Dowd een dag later ontslag.

Speciaal aanklager Robert Mueller op 21 juni 2017 in Washington. Foto Andrew Harnik/AP

Trump: Doden Assad nooit aan de orde geweest

Donald Trump ontkent dat hij ooit met kabinetsleden heeft gesproken over het doden van de Syrische leider Bashar al-Assad. Die bewering van journalist Bob Woodward, opgenomen in diens boek Fear: Trump in the White House, is volgens de president "een totale fabricage".

In een voorpublicatie van het boek van Woodward was deze week te lezen hoe Trump in 2017 zijn minister van Defensie James Mattis in 2017 zou hebben gebeld en "Laten we hem verdomme doodmaken!" had geroepen. "Let's fucking kill him! We vallen er binnen. Laten we de hele verdomde bende doodmaken."

De Washington Post publiceerde delen van een boek van onderzoeksjournalist Woodward over Trumps Witte Huis: 'We're in Crazytown'

Trump zei tegen in zijn kantoor verzamelde verslaggevers verder dat hij nog altijd open staat voor een ontmoeting met de Iraanse president Hassan Rouhani, desnoods op de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York. Maar of die daarmee instemt interesseert hem tegelijkertijd niet veel, zei hij voorafgaand aan een ontmoeting met de emir van Koeweit.

Trump trok zich in mei terug uit een akkoord dat zijn voorganger Barack Obama met Iran had gesloten over het nucleaire programma van het land. Pas als de Amerikaanse president bereid was die deal weer op tafel te leggen, zou Iran Trump willen ontmoeten.

Trump mag speciaal aanklager Mueller schriftelijke antwoorden geven

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft ermee ingestemd dat Donald Trump een aantal belangrijke vragen over mogelijke samenwerking met de Russen schriftelijk beantwoordt. Hij sluit een vervolginterview over de kwestie echter niet uit. Mueller zou dit vrijdag in een brief aan advocaten van de Amerikaanse president hebben meegedeeld.

De Amerikaanse krant The New York Times kwam als eerste met het verhaal, later werd het ook door een bron bevestigd tegenover de persbureaus AP en Reuters. De toezegging duidt erop dat Mueller een iets zachtere aanpak van de president voor ogen heeft.

'Meineed-val'

Het interview met de president is al langer een gevoelig onderwerp. Trumps advocatenteam, onder wie Rudy Giuliani, zegt dat Mueller een soort 'val' wil zetten om de president meineed te laten plegen. Critici van Trump stellen dat als hij niets te verbergen heeft, de president zich nergens zorgen om hoeft te maken.

Speciaal aanklager Mueller doet onderzoek naar de vermoedelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 en of er samenwerking heeft plaatsgevonden tussen Moskou en het campagneteam van Trump. Het is niet duidelijk of er nog een interview komt over mogelijke obstructie van de rechtsgang door de president, een andere belangrijke kwestie die Mueller onderzoekt. Daar zou mogelijk sprake van zijn geweest toen Trump de FBI-chef James Comey ontsloeg, meer dan een jaar geleden.

Lees ook over het boek vab Woodward over Trump: ‘We zijn in een gekkenstad’

De belemmering van de rechtsgang zou helemaal niet genoemd zijn in de laatste brief van Mueller. Trumps advocatenteam vermoedt daarom volgens The New York Times dat de speciaal aanklager dit onderwerp – het is lastig om te bewijzen dat een president op een dergelijke manier juridisch buiten zijn boekje is getreden – helemaal zal laten liggen.

Een advocaat van de president zegt dat "ze de dialoog [met de speciale aanklager] openhouden". Een woordvoerder van Mueller wilde tegenover de Amerikaanse krant niet reageren.

Oud-senator Jon Kyl neemt zetel McCain over

Jon Kyl op archiefbeeld uit 2011. Foto Saul Loeb/AFP

Jon Kyl gaat de zetel van de onlangs overleden Republikeinse senator John McCain overnemen. Dat maakte Doug Ducey, de gouverneur van Arizona, dinsdagavond bekend.

Kyl (76) was eerder tussen 1995 en 2013 senator namens Arizona en werd een van de hooggeplaatste Republikeinen in de Senaat. Kyl laat aan persbureau Reuters weten dat hij de zetel opneemt “uit plichtsbesef” maar zich niet herkiesbaar zal stellen in 2020. Gouverneur Ducey hoopt desalniettemin dat Kyl langer aan zal blijven. “Iedere dag dat Jon Kyl namens Arizona in de Senaat zit, is een dag dat onze staat goed vertegenwoordigd wordt", schrijft Ducey in een verklaring.

Cindy McCain noemt het overnemen van de zetel en het terugkeren in overheidsdienst door Kyl op Twitter een “een groot eerbetoon” aan haar onlangs overleden man. McCain stierf eind augustus op 81-jarige leeftijd aan een hersentumor. Hij werd afgelopen weekend begraven.

Jon Kyl is a dear friend of mine and John’s. It’s a great tribute to John that he is prepared to go back into public service to help the state of Arizona.

— Cindy McCain (@cindymccain) September 4, 2018

De Republikeinen verdedigen in de Senaat een krappe meerderheid op de Democraten. Door het wegvallen van McCain kwam die meerderheid verder onder druk te staan. Eén van de eerste zaken waarover Kyl zal stemmen is de benoeming van een nieuwe rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof, de conservatieve Brett Kavanaugh. Een felle strijd wordt verwacht: veel Democraten vinden hem te conservatief.

Kyl werkte achter de schermen voor het Witte Huis om de voordracht van Kavanaugh rond te krijgen. "Nu kan senator Kyl stemmen om de voordacht van Kavanaugh te bevestigen", zei gouverneur Ducey dinsdag.

The New Yorker trekt uitnodiging Bannon in na kritiek

Steve Bannon, het brein achter de presidentiële campagne van Donald Trump, zal volgende maand toch niet als gastspreker te zien zijn tijdens het festival van The New Yorker. Dat maakte de redactie van het Amerikaanse magazine dinsdag bekend.

De reden voor het afblazen van het interview met hoofdredacteur David Remnick is de forse kritiek die de redactie van het blad op sociale media kreeg. Critici waren het er niet mee eens dat Bannon op die manier een podium zou krijgen om zijn nationalistische ideeën te verspreiden, zo staat in de verklaring van Remnick te lezen.

Anderen wezen erop dat Bannon niet meer politiek actief is en dat een interview met hem dus geen actuele nieuwswaarde heeft. Remnick verdedigde de keuze door te zeggen dat Bannon wel van enorme invloed is geweest op president Trump, eerst als campagneleider en later als topstrateeg. Desondanks stelde Remnick dat een live optreden tijdens het festival in oktober geen gepast podium is voor een interview.

De oud-strateeg van Trump is een omstreden figuur vanwege zijn rechts-extreme opvattingen. Bannon zelf heeft nog niet gereageerd.

Nieuw Trumpblog

Een nieuwe week, een nieuw Trumpblog. Voor het nieuws rond het Amerikaanse presidentschap van vorige week, lees ons vorige blog hier terug.