Eindoffensief op Syrische provincie Idlib lijkt te zijn begonnen

Turkije heeft hulp naar Idlib gestuurd in de hoop een nieuwe stroom vluchtelingen te voorkomen.

Syrische rebellen bereiden zich voor op een op hande zijnde aanval van het Syrisc he regime en Moskou.
Syrische rebellen bereiden zich voor op een op hande zijnde aanval van het Syrisc he regime en Moskou. Foto Omar Haj Kadour / AFP

Na enkele weken van rust, heeft Rusland de luchtaanvallen hervat op Idlib, de laatste door rebellen gecontroleerde provincie, in het noordwesten van Syrië. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten - dat zich baseert op lokale bronnen - maakt melding van hevige bombardementen door Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen. Het Kremlin zegt dat het Syrische regeringsleger zich opmaakt voor een aanval op de provincie, meldt persbureau AFP.

Twitter avatar beemsterbuma Toon Beemsterboer Het lijkt erop dat het offensief in Idlib is begonnen. Na weken van rust hebben het regime en de Russen vandaag hun bombardementen op de provincie hervat. Turkije stuurt versterkingen naar de grens en extra hulp naar Idlib in de hoop een nieuwe stroom vluchtelingen te voorkomen. https://t.co/3aTK9Dpf9h

Het lijkt daarmee alsof het offensief in Idlib van het Syrische regime gesteund door Rusland is begonnen. Turkije, dat al 3,5 miljoen vluchtelingen opvangt, heeft versterking naar de grens gestuurd in de hoop een nieuwe stroom vluchtelingen te voorkomen. Er zouden extra legervoertuigen naar de grens gestuurd zijn en Turkse observatieposten in Idlib zijn versterkt.

Oefening

Al een week gaan er geruchten over een ophanden zijnde offensief. Zaterdag voerde Moskou met tientallen oorlogsschepen en ruim dertig gevechtsvliegtuigen manoeuvres uit voor de Syrische kust. Vaak betekent zo’n ‘oefening’ in het geval van Rusland dat er ook echte militaire actie volgt.

Lees ook: Gaat de burgeroorlog in Syrië zijn laatste fase in?

De Syrische president Bashar al-Assad heeft gezworen om Idlib te heroveren op de rebellen. Maar verwacht werd dat het offensief pas zou beginnen na de top tussen Turkije, Rusland en Iran komende vrijdag.

De strijd wordt gezien als het eindoffensief. Herovering van Idlib lijkt misschien een kwestie van tijd, maar de verwachting is dat de rebellen zich niet snel gewonnen zullen geven. De strijd zou dus nog lang kunnen duren, wat betekent dat er veel slachtoffers kunnen vallen. En zelfs al lukt het Assad om Idlib te heroveren, dan heeft Assad de controle over het land nog niet volledig terug.

Waarschuwing VS

Idlib is het laatste grote bolwerk van de oppositie, waar naar schatting zo’n 100.000 rebellen zitten. Door de grote vluchtelingenstromen van de afgelopen jaren als gevolg van de Syrische burgeroorlog, telt de bevolking momenteel ongeveer 2,5 miljoen mensen. Gevreesd wordt dat de burgerbevolking opnieuw hard geraakt zal worden door een nieuw offensief.

De vraag is ook wat het antwoord van de Verenigde Staten op het offensief zal zijn. President Trump twitterde dinsdagochtend al dat Assad geen “roekeloze aanval” op Idlib moet uitvoeren. “De Russen en Iraniërs maken een ernstige humanitaire fout om deel te nemen aan deze potentiële menselijke tragedie. Honderdduizenden mensen zouden kunnen worden gedood. Laat dat niet gebeuren!”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump President Bashar al-Assad of Syria must not recklessly attack Idlib Province. The Russians and Iranians would be making a grave humanitarian mistake to take part in this potential human tragedy. Hundreds of thousands of people could be killed. Don’t let that happen!

Moskou verwierp de waarschuwing van Trump in een reactie en noemde Idlib “een nest van terroristen”. Een woordvoerder van het Kremlin zei tegen Reuters: “We weten dat de Syrische strijdkrachten zich voorbereiden om dit probleem op te lossen.”

Chemische aanval

Bij een bezoek aan Moskou twee weken geleden uitte Trumps veiligheidsadviseur John Bolton zijn zorgen over een mogelijke chemische aanval door het Syrische regime. Het Russische antwoord daarop was opmerkelijk, namelijk dat de rebellen een chemische aanval op de burgerbevolking zouden voorbereiden.

Dinsdag heeft Rusland daar opnieuw voor gewaarschuwd. De Russische ambassadeur in Den Haag, Aleksandr Sjoelgin, heeft de leden van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) hierover ingelicht, zo melden Russische media.

Volgens de Russen plannen de rebellen een aanval met chloorgas om zo een Amerikaanse aanval op Assad uit te lokken. De rebellen zouden daarbij hulp krijgen van de Britse geheime diensten, en van de hulporganisatie ‘Witte Helmen’, die de ‘provocatie’ in beeld moeten brengen. Volgens Sjoelgin hebben de leden van de OPCW aandachtig gereageerd. “Het is van zeer groot belang om deze enscenering te voorkomen”, aldus Sjoelgin.