Maatschappelijke druk nog enige optie voor Howick en Lili

Uitzetting Er is veel media-aandacht voor twee Armeense tieners die het land uit moeten. Staatssecretaris Harbers kan over ze beslissen.

Honderden kinderen vallen jaarlijks buiten kinderpardon
Honderden kinderen vallen jaarlijks buiten kinderpardon

Howick en Lili, de kinderen die zaterdag uitgezet zouden worden naar Armenië waar hun moeder reeds verblijft, krijgen steun van prinses Laurentien. Zij vindt dat er een oplossing gezocht moet worden voor de kinderen, die al tien jaar in Nederland wonen. „Ik kan en ik wil geen oordeel hebben over de situatie maar ik leef mee met wat er in hun hoofd omgaat”, zei ze op Radio 5.

Prinses Laurentien is niet de enige die de zaak rond de broer en zus volgt. Zelfs de provocatieve website GeenStijl, doorgaans niet zeer begaan met asielzoekers, neemt het voor de kinderen op. De vraag is of ze nog kans maken in Nederland te blijven.

Lili (12) en Howick (13) hadden vorig jaar uitgezet zullen worden, samen met hun moeder Armina Hambartsjumian. De moeder werd wel uitgezet, de kinderen waren uit logeren. Zij doken onder en werden, eenmaal weer boven water, ondergebracht in een pleeggezin. Ze mochten de procedure in Nederland afwachten.

Maar nu de Raad van State vrijdag oordeelde dat de kinderen uitgezet mogen worden naar Armenië – waar ze overigens nog nooit zijn geweest – zijn de juridische middelen uitgeput. De kinderen hoeven in Armenië niet te vrezen voor vervolging of mensonterende situaties, stelt de Raad van State. Bovendien heeft staatssecretaris Harbers (Justitie en Veiligheid, VVD) met Armeense organisaties afgesproken dat de kinderen niet op straat belanden.

Wat rest is maatschappelijke druk op Harbers om van zijn „discretionaire bevoegdheid” gebruik te maken. Dat betekent dat hij voor deze twee kinderen beslist dat ze om humanitaire redenen mogen blijven.

De moeder van Lili en Howick deed dat maandag ook in een open brief in het AD, waarin ze laat weten dat haar kinderen weer zijn ondergedoken. Inmiddels zijn ze weer boven water. Oud-Kinderombudsman Marc Dullaert vond het onderduiken een „onverstandige wanhoopsdaad”, zei hij op Radio 1. Onderduiken helpt niet om Harbers te overtuigen.

Het is onbekend hoe vaak Harbers coulance heeft betracht. Klaas Dijkhoff deed het in de tijd dat hij staatssecretaris van Justitie was 240 keer. Dat was 30 procent van het aantal verzoeken dat hij kreeg. Zijn voorgangers deden het ook met zekere regelmaat, oud-minister van Justitie Verdonk tussen 2003 en 2006 zelfs zo’n 1.000 keer.

Dat laatste had waarschijnlijk te maken met het feit dat Verdonk minister was vóór het kinderpardon. PvdA en VVD spraken in 2012 af dat kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland wonen en „geworteld” zijn, in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Zo’n vijftienhonderd kinderen en hun ouders konden dat jaar door die regeling in Nederland blijven. Daarna werd de regeling zo streng dat de meeste kinderen buiten het pardon vielen. Ondanks politieke druk werden de regels niet versoepeld.

Maandelijks worden tussen de vijf en tien minderjarige kinderen uitgezet. Defence for Children, de organisatie die de kinderen bijstaat, schat het aantal „gewortelde kinderen” op zo’n 400.

In dit stadium kan alleen nog media-aandacht Howick en Lili helpen. De destijds 13-jarige Tri uit Vietnam kreeg in 2016, een uur voor hij zou optreden in RTL Late Night, een verblijfsvergunning.

Commentaar pagina 17