luchtvaart

KLM en vakbond bereiken principeakkoord over nieuwe cao voor piloten

Luchtvaartmaatschappij KLM en pilotenvakbond VNV hebben een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao voor de piloten. Dat heeft KLM maandag bekendgemaakt. De nieuwe arbeidsovereenkomst, die tot stand is gekomen met hulp van een bemiddelaar, bevat afspraken die ook al in het principeakkoord stonden dat op 1 mei werd bereikt. Nu is onder meer overeengekomen dat de maatregelen voor werkdrukverlichting en flexibilisering eerder ingaan. Afspraken over werkdruk waren eerder het breekpunt in de onderhandelingen. De onderhandelingen tussen KLM en VNV verliepen moeizaam. Enkele weken geleden dreigden KLM-piloten nog met stakingen nadat hun vakbond een cao-voorstel afwees. Het zouden de eerste stakingen zijn geweest sinds 1995. Enkele dagen later werd, op verzoek van VNV, een bemiddelaar aangesteld. Het is niet de eerste keer dat de luchtvaartmaatschappij een akkoord sluit met de vakbond over de piloten. De vorige principe-overeenkomst werd begin juni nog weggestemd door de vliegers; zij eisten aanvullende maatregelen tegen de hoge werkdruk. (NRC)