KLM bereikt cao-akkoord met piloten

Het nieuwe akkoord tussen KLM en de VNV werd bereikt met hulp van een bemiddelaar. Enkele weken geleden dreigden de piloten nog met stakingen.

Een vliegtuig van KLM bij luchthaven Schiphol.
Een vliegtuig van KLM bij luchthaven Schiphol. Foto Lex van Lieshout/ANP

Luchtvaartmaatschappij KLM en pilotenvakbond VNV hebben een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao voor de piloten. Dat heeft KLM maandag bekendgemaakt.

De nieuwe arbeidsovereenkomst, die tot stand is gekomen met hulp van een bemiddelaar, bevat afspraken die ook al in het principeakkoord stonden dat op 1 mei werd bereikt. Nu is onder meer overeengekomen dat de maatregelen voor werkdrukverlichting en flexibilisering eerder ingaan. Afspraken over werkdruk waren eerder het breekpunt in de onderhandelingen. De VNV spreekt van “heldere afspraken”.

Lees ook: KLM-baas: ‘We zijn niet meer aan het overleven’

De onderhandelingen tussen KLM en VNV verliepen moeizaam. Enkele weken geleden dreigden KLM-piloten nog met stakingen nadat hun vakbond een cao-voorstel afwees. Het zouden de eerste pilotenstakingen zijn geweest sinds 1995. Enkele dagen later werd, op verzoek van VNV, een bemiddelaar aangesteld.

Het is niet de eerste keer dat de luchtvaartmaatschappij een akkoord sluit met de vakbond over de piloten. De vorige principeovereenkomst werd begin juni nog weggestemd door de vliegers; zij eisten aanvullende maatregelen tegen de hoge werkdruk.

KLM zegt blij te zijn over het nieuwe akkoord. De maatschappij “hoopt dat hiermee een streep gezet kan worden onder de achterliggende moeilijke periode”.