‘Terreurverdachte Jawed S. dacht mesaanval Amsterdam CS niet te overleven’

Twee dagen voor de aanval plaatste S. op social media een bewerkte foto van Wilders waarin een mes door het hoofd van de PVV-leider wordt gestoken, meldt RTL Nieuws.

Jawed S. stak op vrijdag 1 september twee Amerikaanse toeristen neer op Amsterdam Centraal.
Jawed S. stak op vrijdag 1 september twee Amerikaanse toeristen neer op Amsterdam Centraal. Foto Remko de Waal/ANP

Terreurverdachte Jawed S. hield er rekening mee dat hij zijn mesaanval op Amsterdam CS niet zou overleven. “Mijn cliënt lijkt er wel rekening mee te hebben gehouden dat hij zijn actie zelf niet zou overleven, want in zijn woning in Duitsland is een testament gevonden”, zei zijn advocaat, Simon van der Woude, dinsdag tegen persbureau ANP.

Eerder dinsdag werd bekend dat Jawed S. enkele uren voor de mesaanval op Amsterdam Centraal een filmpje op Facebook deelde. Daarin werd gesteld dat Wilders de islam en diens profeet heeft beledigd. Ook wordt in de video een Nederlandse vlag verbrand. Dat schrijft RTL Nieuws dat het Facebookprofiel van S. achterhaalde.

Twee dagen voor de mesaanval op Amsterdam Centraal afgelopen vrijdag plaatste S. ook een bewerkte foto van Wilders met een mes door zijn hoofd, meldt het nieuwsmedium. De cartoonwedstrijd van de politicus zou volgens zijn advocaat motief voor de aanslag zijn geweest. “Hij stelde de rechter-commissaris de vraag waarom de heer Wilders in Nederland de toestemming en de mogelijkheid had gekregen om de profeet te beledigen. Kennelijk ligt hier het motief voor zijn handelen.” De negentienjarige Afghaan lijkt niet te hebben geweten dat Wilders de cartoonwedstrijd op de dag voor zijn actie reeds had afgeblazen.

RTL Nieuws sprak tevens met oud-klasgenoten van S., die onderwijs kreeg in een speciale vluchtelingenklas in Duitsland. Eén oud-reisgenoot van S. zei dat hij naar Nederland ging om “die hond te vermoorden”. Andere voormalige klasgenoten omschrijven S. als “rustig en aardig” en dat hij “achterin zat en nooit iets zei”.

Het nieuws van RTL volgt op een onthulling van SWR, een Duitse regionale omroep. Afgelopen februari meldde een medewerker van de asielopvang dat het gedrag van S. veranderde: hij zou onder meer zijn baard laten staan, schrijft SWR. De Duitse veiligheidsdienst onderzocht de mededeling, maar constateerde verder niets afwijkends, schrijft De Telegraaf.

Waarom de aanslag op Amsterdam Centraal tot weinig onrust leidt De politie maakte pijlsnel een einde aan de mesaanval op Amsterdam Centraal.

Beroep

S. vroeg drie jaar geleden asiel aan in Duitsland en woonde in het district Mainz-Bingen, in de deelstaat Rijnland-Palts aan de grens met Luxemburg. De asielaanvraag van S. werd afgewezen, maar hij ging tegen de beslissing in beroep.

Uit verhoren met S. bleek volgens het Openbaar Ministerie dat zijn daad terroristisch gemotiveerd was. In verhoren verklaarde S. dat in Nederland “de profeet Mohammed, de Koran, de islam en Allah veelvuldig worden beledigd”. Wilders werd in de verhoren ook meerdere keren genoemd.

Maandagavond zei de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg in het tv-programma Pauw dat S. bewust naar Nederland afreisde om zijn daad te plegen. Aalbersberg zei ook dat S. drie kwartier rondhing op het Amsterdamse station, voor hij instak op de twee Amerikaanse toeristen. S. had volgens de politiechef twee messen bij zich, waarvan hij er één gebruikte.

S. lag maandag nog in het ziekenhuis, net als de twee Amerikaanse toeristen, die hij volgens het OM willekeurig uitkoos. S. wordt door justitie psychologisch en psychiatrisch onderzocht.