Federer verliest in vierde ronde US Open verrassend van Millman

De Australiër John Millman kwam in zijn twaalfjarige carrière nog nooit eerder voorbij de vierde ronde van een grandslamtoernooi.

Federer tijdens de achtste dag van de US Open in New York.
Federer tijdens de achtste dag van de US Open in New York. Foto Julian Finney/AFP

Roger Federer is in de vierde ronde van de US Open verrassend uitgeschakeld door de Australische John Millman, nummer 55 op de wereldranglijst. De als tweede geplaatste Zwitser verloor met 3-6 7-5 7-6 (7) 7-6 (3).

Het is de eerste keer dat Federer op de US Open wordt verslagen door een tegenstander die niet in de top vijftig van de ATP staat. Millman kwam in zijn twaalfjarige carrière nog nooit eerder voorbij de vierde ronde van een grandslamtoernooi. De Zwitser won de US Open daarentegen al vijf keer, de laatste keer was wel in 2008.

Lees ook over een wonderlijke bal langs de netpaal van Federer afgelopen zaterdag: Roger Federer en de twee seconden van pure magie

Slordiger spel

In eerste instantie leek of Federer maandag (lokale tijd) niets in de weg lag. Federer won de eerste set redelijk eenvoudig, maar aan het einde van die set begon zijn spel slordiger te worden.

In de tweede set nam Millman, specialist op hardcourt, de regie over. De Australiër speelde aanzienlijk scherper dan de Zwitser, die fout na fout maakte. In de derde set won Millman na een lange tiebreak. Dat leek het breekpunt te zijn in de wedstrijd. De Australiër besliste de wedstrijd na ruim drieënhalf uur in de tiebreak van de vierde set.

‘Roger is mijn held’

Na de wedstrijd zei de 29-jarige Millman het nog niet te kunnen geloven:

“Roger is mijn held en ik heb zoveel respect voor hem. Hij was vandaag niet op zijn best, maar daar neem ik genoegen mee.”

In de kwartfinale treft de Australiër opnieuw een lastige tegenstander, de Serviër Novak Djokovic, die dit jaar nog Wimbledon op zijn naam zette. Djokovic won de US Open al eens in 2011 en 2015.

NRC-sportverslaggever Steven Verseput:

Twitter avatar StevenVerseput Steven Verseput Ontluisterend om Federer zo te zien, twee dagen na zijn demonstratie tegen Kyrgios. Die laatste tiebreak deed pijn aan de ogen. Bewoog als een oude man. Verliest in vier sets van John Millman