FC Utrecht ontslaat trainer De Jong

Voetbal

Jean-Paul de Jong langs de lijn bij FC Utrecht. Foto ANP Pro Shots
Jean-Paul de Jong langs de lijn bij FC Utrecht. Foto ANP Pro Shots

FC Utrecht heeft Jean-Paul de Jong ontslagen. Hij is de eerste eredivisie-trainer dit seizoen die voortijdig moet vertrekken. Zijn assistenten Rick Kruys en Marinus Dijkhuizen nemen het tijdelijk over.

De Jong trainde het elftal sinds januari als opvolger van Erik ten Hag die naar Ajax vertrok. De spelers hadden daar al meteen weinig vertrouwen in, schrijft grootaandeelhouder Frans van Seumeren op de clubsite, en die situatie bleek deze zomer niet voldoende veranderd: „De chemie en communicatie met spelers en staf bleek nog steeds niet optimaal.” De Jong richtte deze zomer zijn technische staf opnieuw in, maar daar werd de verstandhouding niet beter van.

Kruys en Dijkhuizen kregen in juli al een opvallende rol toen FC Utrecht ze naar voren schoof als veldtrainers. De Jong kreeg meer „een soort manager-rol”, zei directeur Voetbalzaken Jordy Zuidam toen tegen VI.

Utrechter De Jong (47) is een clubicoon: hij speelde in veertien jaar bijna 400 wedstrijden. Bij de aanstelling van Ten Hag in 2015 werd hij assistent en hem promotie beloofd als Ten Hag zou vertrekken. FC Utrecht staat na vier speelronden elfde. (NRC)