Escalatie van geweld milities in Tripoli

Libië In de gewelddadige chaos wisten 400 gevangenen, onder wie veel aanhangers van ex-dictator Gaddafi, te ontsnappen.

Rookwolken zijn te zien in de lucht tijdens een strijd tussen rivaliserende partijen in Tripoli, op 28 augustus 2018.
Rookwolken zijn te zien in de lucht tijdens een strijd tussen rivaliserende partijen in Tripoli, op 28 augustus 2018. Foto Hani Amara/Reuters

In en rond de Libische hoofdstad Tripoli is het geweld tussen elkaar bestrijdende milities de afgelopen dagen sterk toegenomen. In de chaotische situatie die is ontstaan wisten zondag zo’n vierhonderd gevangenen te ontsnappen uit de Ain Zara-gevangenis.

De ‘regering van nationale eenheid’ van premier Fayez al-Sarraj komt door deze gevechten verder onder druk te staan. Sarraj moet de macht in Libië al delen met generaal Khalifa Haftar, die in het oosten van Libië de dienst uitmaakt. Nu zijn de afgelopen week rondom Tripoli, in het westen, ook milities onderling slaags geraakt die officieel allemaal Sarraj steunen.

In de chaos en verwarring die hiervan het gevolg is, brak een opstand uit in de Ain Zara-gevangenis, in een buitenwijk aan de zuidkant van de hoofdstad. Gevangenen wisten bewakers te overmeesteren en slaagden er daarna in de poorten te openen. Een politiewoordvoerder suggereerde dat de bewakers geen maximaal verzet hebben geboden om „de levens te sparen” van de gevangenen.

Sarraj, die zich gesteund weet door de Verenigde Naties en de meeste westerse landen, heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Zo’n vierhonderd gevangenen wisten te vluchten. In deze inrichting zitten veel aanhangers van wijlen dictator Gaddafi vast.

Sarraj, die zich gesteund weet door de Verenigde Naties en de meeste westerse landen, heeft de noodtoestand uitgeroepen. Hij beschuldigde milities ervan het zoeken naar een politieke oplossing te blokkeren.

Begin vorige week hebben verschillende milities weer de wapens tegen elkaar opgenomen in het zuiden van Tripoli. Daarbij zijn al zeker 47 doden gevallen en meer dan honderd mensen gewond geraakt. Enkele duizenden mensen moesten op de vlucht voor het geweld. Ook bij Misrata, 200 kilomter oostelijk van Tripoli, laaiden de gevechten op.

De gevechten bij Tripoli begonnen toen de zogeheten Zevende Brigade, een verzameling milities uit Tarhouna, zestig kilometer ten zuiden van Tripoli, wijken in het zuiden van de hoofdstad aanviel. Ook woonhuizen werden getroffen door granaten.

Sinds de val van Gaddafi in 2011 bestrijden rivaliserende milities elkaar. Het gaat daarbij ook om de miljoenen die te verdienen zijn met de smokkel van onder andere olie en mensen. (Reuters, AP)