EO-programma’s gered, bezuiniging teruggedraaid

Publieke Omroep Na protest van de EO heeft de publieke omroep besloten vier levensbeschouwelijke programma’s, onder meer Adieu God en De Kist, niet te schrappen.

Arjan Lock directeur van de Evangelische Omroep, protesteerde met succes tegen het schrappen van zijn programma's.
Arjan Lock directeur van de Evangelische Omroep, protesteerde met succes tegen het schrappen van zijn programma's. Willem Jan de Bruin/ EO

De bezuiniging op levensbeschouwelijke programma’s van de Evangelische Omroep worden zeer waarschijnlijk teruggedraaid. Dat meldt EO-directeur Arjan Lock na een gesprek dinsdagochtend met de NPO. Met het behoud is zeven ton euro gemoeid. De NPO houdt overigens nog een slag om de arm: „Er is nog geen definitief besluit genomen.”

Hiermee zijn de bezuinigingen op de EO vooralsnog grotendeels afgewend. De omroep draagt nog wel bij aan de algemene bezuinigingen, maar dat is „te dragen en proportioneel”. Zo heeft de omroep beloofd om uit de eigen verenigingskas drie ton meer bij te dragen aan de EO Jongerendag, de Nederland Zingt-dag en De Nationale Bijbelquiz.

Om te bezuinigen wilde de NPO, het centraal bestuur van publieke omroep, onder meer snijden in de levensbeschouwelijke programma’s op NPO2. De EO-programma’s Adieu God, De Kist, Ik mis je en De Verandering zouden per 2019 geschrapt worden.

De EO verzette zich tegen deze maatregel omdat de christelijke omroep hiermee onevenredig zwaar getroffen werd – het EO-budget voor NPO2 zou gehalveerd worden. Bovendien zag de EO zich hiermee in zijn missie bedreigd: het maken van programma’s om de christelijke boodschap uit te dragen. Verder zou de bezuiniging een van de kerntaken van de publieke omroep raken: de pluriformiteit aan levensbeschouwingen in Nederland tonen. Ook worden de betreffende programma’s, volgens de EO, bij uitstek bekeken door een bredere doelgroep, ook door niet-kerkelijken.

Lees ook het interview met de baas van NPO2: ‘We bezuinigen niet op journalistiek, we vernieuwen’

Snijden in levensbeschouwing

Het nu voorlopig teruggedraaide plan hoort bij een grote bezuinigingsoperatie van de NPO. Wegens tegenvallende reclame-inkomsten legt minister Slob (ChristenUnie, Media) de omroep een korting op van 62 miljoen euro, op een budget van 802 miljoen euro. De journalistieke zender NPO2 moet daarom 7,5 miljoen euro bezuinigen, op een programmabudget van rond de 90 miljoen. Hoewel de NPO ook in journalistieke programma’s als Tegenlicht en Zembla snijdt, stelt de omroep dat het de journalistiek juist wil ontzien. Daarom wordt er gesneden in levensbeschouwing, geschiedenis (Andere Tijden) en wetenschap (Focus).

Nu het schrappen van de EO-programma’s voorlopig niet doorgaat, moet de NPO ergens anders op bezuinigen, maar wil daar nog niet op ingaan. Donderdag spreekt de Tweede Kamer met minister Slob over de geldproblemen van de publieke omroep.