Recensie

Recensie Film

Een verandercoach met een midlifecrisis in ‘De inspirator’

Komedie Verandercoach Gijs heeft een midlifecrisis, huwelijks- en nog wat problemen. Onorigineel, en met ironisch platte humor die niet te volgen is.

Verandercoach Gijs (Hans Breetveld) is de weg kwijt in ‘De inspirator’.
Verandercoach Gijs (Hans Breetveld) is de weg kwijt in ‘De inspirator’.

De inspirator is een ambitieuze film. Gemaakt vol goede bedoelingen. Acteur Hans Breetveld verzamelde een flinke groep acteurs en sponsors om zich heen om zijn tweede filmregie te kunnen realiseren. Op de site van de film staat dat Breetveld graag onafhankelijk werkt om in alle rust te kunnen onderzoeken wat hij graag wil maken. Een beproefd proces dat we bij veel internationale makers zien die hoge ogen gooien op festivals met een focus op kunstzinnige films. Dat levert vaak fictie-documentaire mengvormen op van ervaringscinema die een diep gevoel van medeleven kunnen oproepen.

Maar De inspirator is meer een traditionele plotgerichte speelfilm waarbij het voordeel van deze werkwijze niet direct zichtbaar is. Ergens in het productieproces hadden de makers enorm veel profijt kunnen hebben bij inzichten die voor meer dramaturgische structuur, gevoel voor dialogen en beter acteerwerk hadden kunnen zorgen.

Het verhaal rondom verandercoach Gijs met een midlifecrisis, huwelijksproblemen en de rest van de hele rataplan is onorigineel en overvol. De gekozen humor is soms niet te volgen, maar sluit wellicht aan bij de trend van ironische platheid die het goed doet in de bioscoop. Met name de manier waarop drie personages met een verstandelijke beperking op zomerkamp worden neergezet is eigenlijk om verdrietig van te worden en niet meer van deze tijd.