Dutch Podcast Awards

‘Bob’ wint eerste Nederlandse podcastprijs

De podcast Bob van VPRO Dorst heeft de eerste Dutch Podcast Award gewonnen. Dat heeft organisator BNR Nieuwsradio maandagavond bekendgemaakt.

De zesdelige podcast gaat over de 84-jarige Elisa die verliefd wordt op Bob, van wie niet duidelijk is of hij echt bestaat. Bob won ook de prijs in de categorie ‘storytelling’. De jury: „De podcast gaat over iets kleins, maar luistert als een crime-verhaal. Je raakt vergroeid met de personages.” De winnaar werd gezien als een „buitencategorie” en kreeg alle jurystemmen. In april wonnen de drie makers ook al de publieksprijs tijdens de uitreiking van de journalistieke vakprijzen de Tegels.

In totaal waren zestig podcasts genomineerd in elf categorieën. Prijzen gingen onder meer naar De Eeuw van de Amateur (Journalistiek & Media) en De Technoloog (Tech & Innovatie).

In de categorie Nieuws & Politiek won De Willem Podcast van Dag en Nacht Media en NU.nl. Haagse Zaken, de podcast over politiek van NRC, was in die categorie ook genomineerd. NRC-presentator Lamyae Aharouay werd genomineerd voor beste presentator, maar de prijs ging naar 3FM-dj Michiel Veenstra.

De vakjury stond onder leiding van Wilbert Mutsaers, hoofd Benelux van streamingdienst Spotify. Sinds 25 mei konden podcasts worden genomineerd. Daaruit selecteerde BNR Nieuwsradio per categorie vijf podcasts waarop kon worden gestemd. De publieksstemmen telden voor 70 procent van het oordeel, de rest hing af van het oordeel van de vakjury. Er werden zo’n 50.000 stemmen uitgebracht.