Brieven

Brieven

Foto iStock

Een heel nummer van Het Blad bij NRC (1 september) over mode en hoegenaamd geen aandacht voor de omstandigheden waaronder onze kleren worden gemaakt. Net als eerder in het interview met modeontwerpster Isabel Marant (‘Mijn vader had gehoopt op een blond meisje’, 9 juni) wordt geen van de fashion influencers ook maar iets gevraagd over de mensen die hun creaties produceren. Alsof ‘de mens achter de mode’ alleen maar om stijliconen gaat.

Miljoenen mensen werken in de kledingproductie en de belangrijkste reden dat velen van hen nog steeds worden uitgebuit is een gebrek aan aandacht voor hun arbeidsomstandigheden. Niet alleen in ontwikkelingslanden, zelfs in EU-landen als Italië of Roemenië. Het kan anders, en dat begint juist bij de modemerken en de grote namen. De 125 merken die bij Fair Wear zijn aangesloten laten met concrete oplossingen zien dat het alleszins mogelijk is om economisch èn sociaal verantwoord te produceren.

Voor steeds meer consumenten – zeker ook NRC-lezers – is mode meer dan merk, prijs, stijl of stof. Stel dus de vraag aan modeprofessionals, zakelijk of creatief: wie maakt jouw kleren en hoe houd je rekening met hen in de manier waarop je ontwerpt, inkoopt en laat produceren?


Fair Wear Foundation