Amsterdam Museum

200 inspirerende vrouwen

Sportvrouwen, wetenschappers, vrouwelijke politici, feministen: ze worden in het Amsterdam Museum geeerd door ondermeer Ellie Lust.

Koning Willem-Alexander opent woensdagmiddag 3 oktober de tentoonstelling 1001 vrouwen in de 20ste eeuw in het Amsterdam Museum. De expositie, die te zien is tot 10 maart, toont krachtige en inspirerende vrouwen die leefden in de vorige eeuw, aldus het museum.

De koning neemt ook het gelijknamige boek in ontvangst van historica Els Kloek, waar de tentoonstelling op is gebaseerd. Hierin staan 1001 biografieën van vrouwen die een bijzondere rol speelden in deze periode, een tijd waarin er voor hen minder mogelijk was. Kloek maakte ook de selectie voor de expositie. Ze koos bijna tweehonderd personen uit het boek, over wie aan de hand van foto’s, teksten en persoonlijke objecten iets verteld wordt. Vrouwen als politica’s, feministen, wetenschappers, sportvrouwen, directrices, zusters, onderwijzeressen en vrijheidsstrijdsters. Bij sommigen vertellen bekende Nederlanders, zoals oud-nieuwslezeres Noraly Beyer, schrijver en filosoof Maxim Februari, politiefunctionaris Ellie Lust en voetbalster Tessel Middag, waarom de vrouw hem of haar inspireert. Bezoekers mogen zelf ook vrouwen aandragen. (ANP)