VVD-zomerweken vol damage control

De Haagse Stemming Vandaag is de eerste Haagse Stemming na het zomerreces.

Goedemorgen! Den Haag wordt wakker uit een lange zomerslaap. In De Haagse Stemming (vanaf nu om 9.00 uur ’s ochtends) blikken we terug op een door de VVD gedomineerde sluimerzomer. We kijken vooruit naar de eerste parlementaire week, die meteen vuurwerk belooft voor de liberalen. En: welke fractie speelde Triviant, en welke ging volleyballen?

BLOK, BLOK, BLOK: De zomer was rustig op het Binnenhof. Misschien wel te rustig voor sommigen. Want was het niet beter geweest, vragen sommige VVD’ers zich af, om de rel rond minister Stef Blok in juli meteen af te handelen? Nu begint de partij het nieuwe parlementaire jaar met een bungelende minister van Buitenlandse Zaken. Deze week, waarschijnlijk woensdagochtend, zal hij zich alsnog moeten verantwoorden over zijn uitspraken. Blok maakte deze zomer terugtrekkende bewegingen in slow motion. Er volgde een brief aan de Kamer, toen nog een brief, waarbij hij ook nog eens het stenogram van de besloten Touch Base-sessie openbaarde. Damage control die weinig opleverde, behalve dat ze Blok nu ook in België kennen. Onze Haagse redacteuren bespreken de problemen voor Blok in de podcast Haagse Zaken, de eerste van het nieuwe seizoen.

DE VVD-ZOMERWEKEN: Het was toch al niet echt de zomer van de VVD. Er was het ontevreden Kamerlid Wybren van Haga dat, via vrienden en bekenden, dreigde uit de fractie te stappen. Hij zou zich mogelijk bij Forum voor Democratie aansluiten, en zo de coalitiemeerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer teniet doen.

De VVD-zomerweken II: Het meest ervaren Tweede Kamerlid van de VVD-fractie, Han ten Broeke, vertrok na een publicatie in HP/De Tijd over een relatie met een jonge oud-medewerkster. Volgens de vrouw had Ten Broeke zich schuldig gemaakt aan “grensoverschrijdend seksueel gedrag”. Ten Broeke had het over een “ongelijkwaardige relatie”. Het is een zaak die veel vragen oproept, niet in de laatste plaats over de VVD: waarom mocht Ten Broeke al die tijd aanblijven en zelfs campagneleider van de Europese verkiezingen van 2014 worden?

ORANJEGEVOEL: En de VVD raakt steeds meer met zichzelf in de knoop over de beloofde afschaffing van de dividendbelasting. (Wat was dat ook alweer? We leggen het uit) In De Telegraaf werd het gebrek aan enthousiasme door de VVD onder journalisten geweten aan te weinig Oranjegevoel en liet Gert-Jan Segers (ChristenUnie) zich in de kaarten kijken met een opmerkelijke ontboezeming: wij gaan akkoord, omdat anders het kabinet valt. Inmiddels heeft ook premier en VVD-partijleider Mark Rutte zelf geen goede argumenten meer. Maar voor de begroting van volgend jaar is een akkoord bereikt over afschaffing. Het gaat door omdat het doorgaat. Hup Holland!

WIE WAS WAAR: De meeste partijen houden voor het nieuwe parlementaire seizoen begint heidagen. Onze Haagse redactie belde wat rond en hoorde wat de fracties zoal deden.

De VVD-top had het traditionele Groult-beraad in het Zuid-Franse buitenhuis van Ben Verwaayen (beschreven door Tom-Jan Meeus).

De CDA-fractie dook op in Zeist, waar bij de KNVB een voetbalclinic van Johan Neeskens en Stanley Menzo wachtte.

D66 barbecuede afgelopen vrijdag in Scheveningen met de fractie.

De ChristenUnie zat drie dagen in het hoge noorden (Groningen/Drenthe). Daar leerden de fractieleden over de aardbevingsproblematiek en was er tijd om te volleyballen.

Ook de PvdA-fractie zat in Groningen. Op het programma stond een dagje naar het Noorderzon-festival.

GroenLinks had twee ‘bosdagen’ in de buurt van Epe, inclusief spelletjesavond met Triviant en Carcassonne.

Geert Wilders was dit weekend op de Vogeltjesmarkt in Antwerpen. Niet voor een heisessie van de PVV, maar om partijleider Filip Dewinter van het Vlaams Belang te steunen.

QUOTE VAN DE DAG:

“De afschaffing van de dividendbelasting is een bizarre maatregel in zichzelf. Belastingvoordeel geven aan buitenlandse aandeelhouders doet niemand voor zijn lol.”

Premier Mark Rutte viel de afschaffing van de dividendbelasting aan, vlak voordat premier Mark Rutte de afschaffing van de dividendbelasting er toch wilde doordrukken.