Toenemende druk

VS schrappen 300 miljoen dollar in hulp aan Pakistan

De VS zetten hun aangekondigde besluit door om voor 300 miljoen dollar (258 miljoen euro) aan militaire hulp aan Pakistan te schrappen. Washington verwijt Islamabad dat het een vrijhaven biedt aan islamitische verzetsstrijders uit het buurland Afghanistan.

De regering-Trump had hier eerder mee gedreigd, in de hoop Pakistan tot een andere opstelling te bewegen. De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis heeft nu besloten de geplande hulp definitief te schrappen, zo werd afgelopen weekeinde bekend.

Het besluit illustreert de verslechterende relatie tussen de twee landen. Begin dit jaar beschuldigde president Trump zijn traditionele bondgenoot Pakistan ervan met „niets dan leugens en bedrog” te reageren op de Amerikaanse dollars. Eerder dit jaar schrapten de VS al 500 miljoen dollar uit de zogeheten Coalitie Steunfondsen.

Pakistan ontkent rapporten dat de Talibaan en aan Talibaan gelieerde groepen in Afghanistan aanslagen kunnen blijven plegen en steeds weer nieuwe offensieven kunnen beginnen in het zeventien jaar oude conflict, omdat ze kunnen opereren vanuit schuilplaatsen in de bergen in Noord-Pakistan.

Met het besluit de 300 miljoen dollar aan hulp te schrappen voert Washington de druk op het Pakistaanse leger en de inlichtingendiensten op. Al eerder is de deelname van Pakistaanse officieren aan Amerikaanse trainingsprogramma’s sterk beperkt.

De nieuwe Pakistaanse premier, Imran Khan, heeft na zijn aantreden vorige maand gezegd dat de relatie met Washington „in wederzijds voordeel” moeten zijn. Zijn manoeuvreerruimte is wegens de economische problemen van Pakistan beperkt. Sinds 2002 heeft Pakistan bijna 30 miljard euro aan hulp uit de VS gekregen. (Reuters)