Stropers doden bijna negentig olifanten in Botswana

Volgens een onderzoeker van Elephants Without Borders gaat het om de grootste slachting van olifanten ooit.

In Botswana zijn tientallen olifanten gestroopt voor hun ivoor. Beeld ter illustratie.
In Botswana zijn tientallen olifanten gestroopt voor hun ivoor. Beeld ter illustratie. Foto Fazry Ismail

In het hart van Botswana hebben stropers de afgelopen weken bijna negentig olifanten gedood en van hun slachttanden ontdaan. Volgens de actiegroep Elephants Without Borders zijn nooit eerder in Afrika op zulke schaal olifanten gedood, meldt de BBC.

Onderzoekers ontdekten de karkassen na een onderzoek vanuit de lucht in de buurt van de Okavango Delta, een beroemd wildreservaat. Botswana heeft met 130.000 dieren de grootste olifantenpopulatie ter wereld.

Lees ook: Aantal Afrikaanse olifanten drastisch afgenomen

Stropers waren eerder vooral langs de grenzen van Botswana actief, omdat het land altijd keihard optrad tegen de illegale praktijk. Maar de regering heeft eerder dit jaar besloten om de bescherming van wilde dieren te verminderen. De afgelopen maanden zijn ook inmiddels al vijf witte neushoorns gedood.

“Ik ben geshockeerd, ik ben totaal verbaasd. Deze schaal van olifantenstroperij is verreweg de grootste in Afrika die ik ooit heb gezien of waar ik ooit over heb gelezen”, zegt onderzoeker Mike Chase tegen de BBC.

Volgens ruwe schattingen is in het afgelopen decennium ongeveer een derde van alle Afrikaanse olifanten gedood. In Tanzania zijn drie op de vijf olifanten verdwenen de afgelopen vijf jaar.

Twitter avatar ElesWoutBorders ElephantsWoutBorders Revealed and discovered the alarming rate while flying the Botswana government aerial census. “People did warn us of an impending poaching problem and we thought we were prepared for it,” said Mr Chase… https://t.co/l6IGO76ZZu