Stiekem filmen in toiletten neemt sterk toe, Seoul gaat dagelijks wc’s checken

In Zuid-Korea sprak men begin augustus van een epidemie: in hoofdstad Seoul duiken in steeds meer openbare toiletten verborgen camera’s op. Ze worden onder wc-brillen geplaatst, in muren en op deuren, en filmen nietsvermoedende toiletgebruikers.

Beelden van de toiletbezoekjes worden via pornosites gedeeld zonder dat slachtoffers er weet van hebben. De gemeente Seoul besloot dit weekend dan ook dat ruim 8.000 schoonmakers de hokjes binnenkort dagelijks moeten gaan inspecteren op verborgen camera’s, in plaats van zoals nu alleen maandelijks.

Volgens de gemeente is dit noodzakelijk omdat het aantal verborgen camera’s razendsnel toeneemt. Sinds 2012 is het aantal meldingen verdrievoudigd, naar ruim 6.000 vorig jaar. Daar zitten ook stiekeme opnames bij in restaurants, winkels en kleedkamers. 80 procent van de slachtoffers is naar schatting vrouw.

De camera’s vormen een belangrijk thema in de Zuid-Koreaanse #MeToo-discussie. In 2016 lag de opsporing nog voornamelijk in handen van speciale teams, bestaande uit vrouwelijke inspecteurs.

Het probleem, stellen activisten en onderzoekers, heeft zijn wortels in de genderongelijkheid in Zuid-Korea. In mei dit jaar demonstreerden duizenden vrouwen tegen onder meer het beperkte optreden tegen de verborgen camera’s. Volgens de BBC werden vorig jaar ruim 5.000 mensen gearresteerd voor stiekem filmen, maar dat leidde maar zelden tot een veroordeling. Aanklachten van vrouwen worden vaak niet serieus genomen, zeggen activisten.