NS start met ‘saldoloos’ reizen

Met NS Flex is het mogelijk pas achteraf te betalen voor gemaakte reizen. Sinds vorig jaar liep een proef met het ‘saldoloos’ reizen.

Passagiers stappen in de trein op Amsterdam Centraal.
Passagiers stappen in de trein op Amsterdam Centraal. Foto Evert Elzinga / ANP

Vanaf maandag is het mogelijk om bij reizen met het openbaar vervoer pas achteraf te betalen. Hierdoor hoeven reizigers geen saldo van minstens 10 of 20 euro, afhankelijk van het abonnement, meer op hun ov-chipkaart te hebben staan om te kunnen instappen. Dat meldt spoorvervoerder NS maandag.

Twitter avatar NS_online NS online Nooit meer saldo laden met NS Flex! Reizen in het OV was nog nooit zo makkelijk https://t.co/69dhdF8XAS https://t.co/i8RqsTJPCP

Om gebruik te maken van de dienst kunnen klanten ‘NS Flex’ kopen op de website van het bedrijf. Zij ontvangen aan het einde van de maand een factuur voor de gemaakte reizen. De optie geldt niet enkel voor NS-treinreizen, maar ook voor ritten met bus, tram of metro. Ook de ov-fiets kan met NS Flex gehuurd worden.

Eenmalige kosten

Mensen zonder NS-abonnement betalen wel eenmalig 10 euro voor de aanschaf van NS Flex. Reizigers die wel een abonnement hebben betalen maandelijks 1 euro gebruikskosten voor saldoloos reizen. Volgens de NS is dat nodig om de kosten te dekken.

Lees ook: Waarom je internetverbinding verdwijnt in de trein

Sinds vorig jaar liep een pilot met NS Flex onder een selecte groep reizigers. Klanten die een businesscard van NS hebben genieten al langere tijd de mogelijkheid om achteraf te betalen. Het systeem werd in samenwerking met Translink ontwikkeld.

Reizigers hebben al sinds de invoering van de ov-chipkaart kritiek op het systeem. Wie geen abonnement bij de NS heeft, moet altijd minstens 20 euro saldo op de kaart hebben staan om te kunnen reizen. Ook vinden veel mensen de prijs van een ov-chipkaart, 7,50 euro, te hoog, maar daar verandert voorlopig niets aan.