Motorcross

Jeffrey Herlings kan over twee weken in Assen wereldkampioen worden

Jeffrey Herlings wint in Turkije.
Jeffrey Herlings wint in Turkije. Foto ENNIO LEANZA/AP

Motorcrosser Jeffrey Herlings kan de wereldtitel in de MXGP-klasse bijna niet meer ontgaan. De Nederlander won zondag beide manches in de Grand Prix van Turkije. Het betekende alweer de vijftiende overwinning voor Herlings dit seizoen.

Zijn Italiaanse concurrent Antonio Cairoli staat op een bijna onoverbrugbare achterstand van de Nederlander. Het verschil is na achttien van de twintig GP’s opgelopen tot 95 punten.

Over twee weken, bij de Grote Prijs van Nederland op het circuit van Assen, kan Herlings zijn eerste wereldtitel in de zwaarste klasse veiligstellen. Daarvoor heeft hij nog maar zes punten nodig. Eind september volgt de laatste wedstrijd van het motorcross-seizoen, bij de Grote Prijs van Italië.

Herlings (23) is in zijn tweede seizoen in de MXGP-klasse ongenaakbaar. Ook op het circuit van Afyonkarahisa, in het hart van Turkije, toonde de Brabander zijn bijzondere klasse. Hij had zelfs een kleine kans om zich op Turkse bodem tot wereldkampioen te kronen, maar Cairoli haalde net voldoende punten om dat te voorkomen.

Herlings trad vorig seizoen toe tot de belangrijkste motorcrossklasse. Toen sloot hij het jaar af met een tweede plaats, achter Cairoli, zevenvoudig wereldkampioen in de MXGP. Dat had mede te maken met een aantal races die Herlings moest missen door een blessure.

Tussen 2012 en 2016 haalde Herlings al drie wereldtitels in de lichtere MX2-klasse. Hij kan de eerste Nederlandse motorcrosser worden die wereldkampioen wordt op het hoogste niveau.

Bij de Grand Prix van Turkije eindigde een andere Nederlander, Glenn Coldenhoff, op de zevende plaats. Op die positie staat hij ook in de WK-stand.