Mensenrechtenprijs voor omstreden afzwaaiende VN-commissaris

Minister Blok heeft ondanks kritiek van drie coalitiepartijen de Mensenrechtentulp uitgereikt aan de Jordaanse prins Zeid Ra’ad Al Hussein.

Minister Blok overhandigde maandag de bronzen Mensenrechtentulp in de Ridderzaal in Den Haag.
Minister Blok overhandigde maandag de bronzen Mensenrechtentulp in de Ridderzaal in Den Haag. Foto Sem van der Wal/ANP

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) heeft maandag ondanks kritiek van drie coalitiepartijen de Mensenrechtentulp uitgereikt aan de afzwaaiende VN-commissaris voor de mensenrechten, Zeid Raad al-Hussein. De Nederlandse prijs gaat elk jaar naar personen of organisaties die zich inzetten voor mensenrechten, en gaat gepaard met 100.000 euro.

Sjoerd Sjoerdsma (D66), Pieter Omtzigt (CDA) en Joël Voordewind (ChristenUnie) hadden kritiek op de beslissing van Blok. Zeid zou als topman van de OHCHR kindermisbruik van VN-soldaten in de doofpot hebben proberen te stoppen. De Jordaanse prins zou onder meer klokkenluiders binnen zijn organisatie hebben willen ontslaan. De drie politici vroegen Blok of hij Zeid wil vragen om zich te verontschuldigen voor de kwestie, maar dat is volgens de minister “niet aan het kabinet”.

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt Minister Blok geeft toe dat hij zelf de mensenrechtenprijs heeft toegekend aan prins Zeid
(Geen commissies, geen nominatie, nee enkel zijn besluit) Zeid wilde klokkenluider Kompass ontslaan die pedofilie vredessoldaten onthulde. https://t.co/n04Pubo41d (1)

Commissaris biedt excuses aan

Zeid, die afgelopen weekend vertrok bij de VN, zei na de prijsuitreiking dat hij al excuses heeft aangeboden aan een van de klokkenluiders. “De manier waarop hij is aangepakt, was buitensporig. Ik heb hem persoonlijk verteld spijt te hebben, dat te betreuren”, aldus de voormalig commissaris volgens persbureau ANP. Zeid heeft toegezegd dat het prijzengeld gaat naar een VN-fonds voor slachtoffers van marteling.

Lees het NRC-interview met Zeid Ra’ad Al Hussein: ‘Geen land is ooit veilig voor roekeloze politici. Ook in Europa niet’

Ook opmerkelijk is dat de benoeming van de prijs deze keer zonder de gebruikelijke publieksstemming tot stand is gekomen. Dit jaar besloot Blok zelf direct Zeid de bronzen tulp toe te kennen. Volgens het ministerie gaat het om “een bijzondere editie”: het 70-jarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens wordt gevierd .

Volgens Blok is het daarom belangrijk om aandacht te vragen voor iemand die zich wereldwijd hiervoor heeft ingezet. Zeid “stelde mensenrechtenschendingen waar ook ter wereld aan de kaak”, stelt de minister. “Juist deze onafhankelijke kritische houding was nodig omdat de mensenrechten op veel plekken in de wereld onder grote druk staan.”

Twitter avatar raad_zeid Zeid Raad Al Hussein Answer to campaign on Tulip, money not going to me; whistleblower Brown lost case comprehensively at UN dispute tribunal in 2017; Riley — a self-appointed whistleblower, was recently promoted. UN watch and GAP— driven by political agenda, not NGOS with broad HR concerns.

Zeid leverde als hoge commissaris geregeld ongezouten kritiek op wereldleiders. Zo sprak hij zich scherp uit over het Amerikaanse beleid om migrantenkinderen te scheiden van hun ouders aan de grens (“staatsgefinancierd kindermisbruik”) en mensenrechtenschendingen door de Indiase regering in Kashmir. De Jordaniër is opgevolgd door de voormalige Chileense president Michelle Bachelet.

Correctie (3 september 2018): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Pieter Omtzigt van D66 is. Dat moet natuurlijk CDA zijn, dit is aangepast.