Jemen

Saoedi’s: aanval waarbij kinderen gedood werden was niet legitiem

De omstreden raketaanval op een markt in Noord-Jemen waarbij begin augustus tientallen kinderen in een bus omkwamen, was militair gezien niet gerechtvaardigd. Dat concludeert een onderzoeksteam van de coalitie die onder leiding van Saoedi-Arabië in het land tegen de Houthi-rebellen strijdt, meldt persbureau AP. Het bondgenootschap zat achter de aanval. Na stevige internationale kritiek gaf de door het Westen gesteunde militaire coalitie zelf opdracht tot onderzoek. De conclusie is opvallend daar het bondgenootschap tot nu toe altijd volhield dat de raketaanval, die zeker vijftig mensen het leven kostte, legitiem was. Het onderzoeksorgaan stelt dat de verantwoordelijken berecht moeten worden en dat zij de slachtoffers moeten compenseren. Volgens Saoedi-Arabië was de aanval gericht op rebellen. (NRC)